Mehmet AKTARAN - Hakime TORUN / İstanbul, () - BAŞBAKAN Ahmet Davutoğlu, Beşiktaş'taki Shangri La Bosphorus Otel'de işadamlarıyla bir araya geldi.

Seçim beyannamesindeki vaatler nedeniyle bütçe disiplininde herhangi bir gevşeme olmayacağını seçim vaatlerinin maliyetinin 19.3 milyar Türk Lirası olduğunu belirten Davutoğlu, "Türkiye her türlü kriz şokuna hazır ve dirençlidir. İşverenlerimiz genç istihdam ederlerse 1 yıllık maaşını devlet ödeyecek" dedi.

Türkiye'nin her türlü kriz şokuna hazır ve dirençli olduğunu belirten Davutoğlu, "Eğer biz tarihin bu akışını doğru yorumlayamazsak, bu hız büyük riskleri de beraberinde getirecek. Karşı karşıya kaldığımız 3 büyük meydan okuma var. İş ve siyaset dünyası bunu doğru değerlendiremezse bir altyapıdan mahrum kalırız. Birincisi küresel kriz, 2008'den bu yana evrilerek yeni boyutları ile karşımıza tekrar tekrar çıkıyor. Finansal bir kriz arkasından ekonomik krize dönüştü. Sosyal, siyasal krize dönüştü. Avrupa'yı etkiledi. Şimdi bir başka evrede. Özellikle gelişmekte olan ülkeler. Kendimizi çok da rahat hissetmeyeceğimiz bir uluslararası ekonomik konjonktür ile karşı karşıyayız. Şimdi dünya ekonomisinin kısmi durgunluğa geçtiği ve her an şok tehlikeli risklerin ciddi bir kırılganlığı yaşadığı dönemdeyiz. Ülke olarak bunun farkında olup gereğini yapmalıyız. İkincisi; bölgesel meydan okuma. Türkiye'nin etrafındaki bölge jeopolitik riskleri beraberinde getiriyor. Üçüncü meydan okuma; 7 Haziran'dan bu yana iç siyaset anlamında yüzleşmek durumunda olduğumuz siyasi istikrar meselesi. Sorun demiyorum, inşallah 1 Kasım'da sorun olmaktan çıkacak. Bu kadar kırılgan bir bölgesel jeopolitikte, ülke içi istikrarın ne kadar büyük önem taşıdığını gösterdi. Bu tablo bizi karamsarlığa düşürmemeli. Türkiye her türlü kriz şokuna hazır ve dirençlidir" diye konuştu.

"SEÇİM BEYANNAMESİNDEKİ VAATLER NEDENİYLE BÜTÇE DİSİPLİNİNDE HERHANGİ BİR GEVŞEME OLMAYACAK"

Davutoğlu, "Bizi sarsabilecek olan bütçe disiplini. 'Seçim beyannamesinde vaat edilen bu hususlar bu bütçeyi ne kadar etkiler?' diyeceksiniz. Bütçe disiplininde herhangi bir gevşeme olmayacak bu vaatler sebebiyle" dedi.

"VAATLERİMİZİN MALİYETİ 19.3 MİLYAR TÜRK LİRASI"

Davutoğlu, "Bu vaatler maliyetine baktığımızda, bütün toplam maliyeti, bir kısmı 7 Haziran'dan önceydi, 19.3 milyar Türk lirasıdır. Kesinlikle bütçe dengelerini etkileyecek durumda değildir" dedi.

"İŞVERENLERİMİZ GENÇ İSTİHDAM EDERLERSE 1 YILLIK MAAŞINI DEVLET ÖDEYECEK"

Genç istihdamının önemine vurgu yapan Davutoğlu, "İstihdam edilmeyen gençlik şu veya bu terör odaklarının yenlerine kolaylıkla kapılabilirler. İstihdam edilmeyen bir gençliğin nasıl sorun oluşturabileceğini Yunanistan'da, Irak'ta, Suriye'de görüyoruz. Özellikle iş dünyamız gençlere istihdama öncelik vermeli. Eğer işverenlerimiz genç istihdam ederlerse 1 yıllık maaşını devlet ödeyecek" açıklamasında bulundu.

Davutoğlu, "Son gelişmeler de gösterdi ki, demokratik istikrarla ekonomik istikrar arasında bir ilişki var. Sürdürülebilir kalkınma ancak ve ancak demokratik istikrarla mümkün olabiliyor. Anti-demokratik bir istikrar, yani düşüncenin, insan hak ve özgürlüklerinin hiçe sayıldığı, girişim özgürlüklerinin sınırlandığı, diktatöryal rejimlerin nasıl çökmekte olduğunu yanımızdaki ülkelerde görüyoruz" dedi.

Davutoğlu, toplantıda yaptığı konuşmada şunları söyledi:

"Kısa dönemli bizim en önemli hedefimiz, şimdi ve seçim sonrasında olabilecek dalgalanmalar karşısında ülkenin mali ve finansal makro göstergelerini sağlam bir zeminde tutmak. Bu birinci hedefimiz ve bu konuda hiçbir şekilde popülist politika takip etmedik,

etmeyeceğimizi de sizlerle bir kez daha paylaşmak isterim. Özellikle bugünlerde tabii parasal, finansal dengeler itibariyle şu anda dünyanın en sağlam, en dirençli bankacılık sistemlerinden birine sahibiz. Bütün oynaklıklar, kırılganlıklar içerisinde sermaye yeterlilik oranımız hâlâ yüzde 15'in üzerinde ve dünyada en iyi durumdaki ülkelerden biriyiz."

TÜRK LİRASININ DEĞERİ

"Türk Lirası son günlerde yüzde 5, dolar karşısında değer kazandı. Doların oynaklığı karşısında Türk Lirası, genel, pozitif anlamda da ayrıştı diğer gelişmekte olan ülkelerden. Bir ara neredeyse bir panik havasında 'dolar nereye kadar yükselecek', internet sayfalarında 'Dolar yine rekor kırdı' başlıklarının aslında sağlam bir finansal altyapıya sahipseniz dünyadaki oynaklıktan ve kırılganlıktan daha az etkilendiğinizin çarpıcı bir göstergesi. Hazine borçlanma faizlerinde, 2 yıllık borçlanma faizleri de yüzde 1,2 oranında düştü. Ayrıca 5

yıllık kredi temerrüt takas primi de 56 baz puan düştü. Bu da Türkiye'nin risk priminin düştüğünü açık şekilde gösteriyor. Bu da dikkat ediniz, Türkiye seçime giderken yaşanan gelişmeler."

EKONOMİK İSTİKRAR

"Son gelişmeler de gösterdi ki, demokratik istikrarla ekonomik istikrar arasında bir ilişki var. Sürdürülebilir kalkınma ancak ve ancak demokratik istikrarla mümkün olabiliyor. Anti-demokratik bir istikrar, yani düşüncenin, insan hak ve özgürlüklerinin hiçe sayıldığı,

girişim özgürlüklerinin sınırlandığı, diktatöryal rejimlerin nasıl çökmekte olduğunu yanımızdaki ülkelerde görüyoruz. Bunun yanında kaosun da nasıl bir yıpratıcı etki yaptığını görüyoruz. Bugün bizim için en önemli kavram bence, demokratik istikrar. Demokrasi içinde istikrar. Demokrasiyle birlikte istikrar. Özgürlüklerle birlikte güven. Siyasete güven, yargıya güven ve toplumun genel güven endeksinin ve genel güven yaklaşımının sürekli belli bir ivmeyle yüksekte tutulması."

TOPLANTIYA ÜNLÜ İŞADAMLARI KATILDI

Toplantıya, Ali Babacan, Nihat Zeybekci, Mehmet Şimşek, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş ve AK Parti İstanbul İl Başkanı Selim Temurci ile TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, TÜSİAD Başkanı Cansen Başaran-Symes, TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, DEİK Başkanı Ömer Cihad Vardan, MÜSİAD Başkanı Nail Olpak, işadamları Ali Koç, Güler Sabancı, Ferit Şahenk, Turgay Ciner ve Hüsnü Özyeğin'in de aralarında bulunduğu çok sayıda işadamı katıldı.

Davutoğlu'nun konuşmasının ardından, yemek basına kapalı olarak devam etti.