Gazi üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dekanı Altan Çetin, Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda merdivenlerinde duran 16 asker fotoğrafına ilişkin, “Türkiye’nin çok fazla ağır gündemi var. Bunların arasında bu konuyu polemik meselesi haline getirerek meseleyi yormanın ve yozlaştırmanın da çok gereği yok diye düşünüyorum” dedi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas’ı ağırlarken Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda merdivenlerinde duran 16 askerin daha önce kurulmuş 16 Türk devletini simgelediğini ifade eden Gazi üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dekanı Altan Çetin, “Cumhurbaşkanlığı makamının bir tercihidir. Protokol uygulamasında yapılmış bir değerlendirmedir. Cumhurbaşkanlığı forsunda 16 tane Türk Devleti sembolize ediliyor. Bundan önceki Cumhurbaşkanımız Abdullah Gül zamanında atlı birliklerin bayrakları taşıması şeklinde gelen konukları karşılanması gibi bir uygulama başlatılmıştı. Buda o bağlam da o devletleri temsil eden askerlerin, devletlerin otantik kıyafetleri canlandırmayla hazırlanmış giysilerin, protokole sokulması ile alakalı bir durumdur” diye konuştu.
16 ASKER NEYİ SEMBOL EDİYOR?
Çetin, Cumhurbaşkanlığı sarayında 16 askerin 11’i imparatorluk olan 16 Türk devletini temsil ettiğini belirterek, “Türk devletinin ve Türk milletinin ne kadar eski, tarihsel bir kökünün olduğunu bize anlatıyor. 16 Türk devletinin temsil eden kıyafetlerdir bunlar, dolayısıyla tarihsel irtibat vardır, ona işaret edilmektedir. Sürekliliğe işaret vardır. Nihai olarak da kökenlerin ne kadar eskiye gittiğine protokol ile gösterilen, devletin ne kadar eski ve güçlü bir devlet olduğuna işaret etme niyeti olduğunu düşünebiliriz. Bu olayı siyasi, tarihsel, kültürel olarak kendi ifade etme tarzı olarak değerlendirmek gerekir.Bu kıyafetler bizim müzede gördüğümü kıyafetlerdi. Oluşan akislerde bununla alakalı olabilir. Bunların yeniden hayatın içerisinde bir yerlerde, protokol uygulamalarında bir yerlerde görülmesi hazırlıksız zihinler tarafından farklı yorumlanabilir. Makam tarafından tercih edilmiştir, kendisinin tarihsel, kültürel, siyasi devamlılık, köküne dair bir mesaj vermek ile alakalıdır” ifadelerini kullandı.
“BU KÜLTÜR MESELESİDİR, BUNLARI SPEKÜLASYON MEVZUSU, MİZAH KONUSU YAPMAMAK LAZIM”
Fotoğrafa ilişkin sosyal medyada yazılanlara da değinen Çetin, “Kamuoyunun bu anlamda biraz hazırlıksız yakalanması ve bilgilenmemesi ile alakalıdır. Muhalefetin bu anlamda ki uygulamayı kendince yansıtması var. Kendi değerlendirmelerine paralel olarak yansıtıyorlar. Bu kültür meselesidir, bunları spekülasyon mevzusu, mizah konusu yapmamak lazım. Bir şey yanlışsa da bunu makul dille ifade etmek gerekir. Tarihi ve kültürel meseleler bizim varoluşumuz ile alakalı bir şeydir. Herkes bir tarafından çekiştirirse, sonuçta elimizde paylaşacak bir şeyimiz kalmayabilir. Bu meseleleri akli selim değerlendirmekte fayda var. Tarihsel imgelerimiz bu anlamda zedelenmemelidir.
Atlı birlikler tarafından bayraklar zaten sergilenmekteydi. Şuanda da onları temsil eden kıyafetler sunulmuştur kamuoyuna ama bunu siyasi muhalefet yapacağız derken, kültürel meseleleri yozlaştırmamakta elzemdir diye düşünüyorum.
Dünyada fotoğrafın nasıl algılanacağı üzerine de açıklamada bulunan Çetin, “Dünyada İslamofobi tartışmaların olduğu yoğun bir gündem yaşıyoruz. Dolayısıyla dünya bu anlamda kendi baktığı yerden görecektir. Bunu kimisi Osmanlı hayali olarak değerlendirebilir, kimisi başka tür yorumlara da gidebilir. Çünkü dünyada bir Türkiofobi var. Onun uzantısı olarak yorumlar gelebilir. Türkiye’nin çok fazla ağır gündemi var. Bunların arasında bu konuyu polemik meselesi haline getirerek meseleyi yormanın ve yozlaştırmanın da çok gereği yok diye düşünüyorum” dedi.