Manisa’nın Soma ilçesinde, 301 madencinin şehit olduğu Eynez maden ocağının işletmecisi Soma Holding’e, facianın üzerinden bir yıl geçmeden Amasya’da yeni bir termik santral kurmasına izin çıkmasına tepki gösterilmesini eleştiren Manisa Baro Başkanı Zeynel Balkız, “Suçlar ve cezalar şahsidir. Burada suçlu ise, bir başka yerde onu başka bir ekonomik yöntemle cezalandırmanın karşısındayız” dedi.
Soma Holding A.Ş.’nin, facianın üzerinden henüz bir yıl geçmeden Amasya’da termik santral kurması için Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu’nda (EPDK) başlatılan ön lisans süreci olumlu tamamlandı. 301 işçinin hayatını kaybettiği Eynez maden ocağının işletmecisi olan Soma Holding A.Ş.’ye bağlı Gürmin Enerji Madencilik adlı firmanın Amasya’da kurulması öngörülen termik santral için haziran ayında yaptığı başvuruyu EPDK haziran ayında değerlendirmeye almıştı.
Soma AŞ’nin 2015 içinde üretim lisansı alması bekleniyor. Soma Holding A.Ş., söz konusu termik santral projesi için 2017’ye kadar imar planının onaylanması, ön proje onayı, bağlantı ve sistem kullanma anlaşmaları için başvuru yapacak. Soma AŞ, Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) olumlu kararı sunulması ve yapı ruhsatını almasının ardından üretim için lisans başvuru yapabilecek. Soma Holding A.Ş.’nin bütün bu süreçleri tamamlayarak 2015 yılı içinde EPDK’ye üretim lisansı başvurusunda bulunması ve kurulun da üretim lisansını vermesi bekleniyor.
Manisa Baro Başkanı Zeynel Balkız ekonominin kendi kuralları içerisinde işlemesi taraftarı olduklarını ve işlemesini de görmek istediklerini belirtti. Basın mensuplarının sorularını cevaplayan Balkız, Türkiye’deki fırsatlardan herkesin hak ettiği ölçülere göre istifade edebileceğini dile getirerek, “Bu şu anlama gelmemeli. Suçlarda, cezalarda şahsidir. Burada suçlu ise bir başka yerde onu başka bir ekonomik yöntemle cezalandırmanın karşısındayız. Bu böyle olduğu gibi, bugün Türkiye’de belli kurumlara yönelik hukukun dışındaki bir takım saldırıları da aynı şekilde eleştiriyoruz. Şimdi burada maden davası elbette devam ediyor. Manisa Barosu onun takipçisi. Hem ceza hukuku hem hukuki anlamdaki tazminat davalarını biz sürdürüyoruz, devam ettiriyoruz. Umarız o şirkete böyle bir şey verilmiş ise kanun ve nizamlara, fırsat eşitliğine uygundur. Değilse onunda hukuki mücadelesi elbette verilir.”