Adana Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği’ne (Adana ESOB) bağlı Adana Emlakçılar Esnaf Odası Başkanı Rabia Ülkü Uçar, Türkiye’nin dört bir yanından gelen emlakçılarla, İstanbul, İzmir ve Adana’da yapılan toplantılarda hazırlanan “Emlakçılar Yasa Tasarısı”’nın mutlaka kanunlaşması gerektiğini bildirdi.
Adana Emlakçılar Esnaf Odası ve Adana Ticaret Odası Emlak Meslek Komitesi’nin Adana Şirin Park Otel’de düzenlediği, Türkiye’nin çeşitli illerinden gelen emlakçılar esnaf odaları, ticaret odaları komite ve meclis üyeleri ile emlakçılar derneklerinin başkan ve yöneticilerinin katılımıyla yapılan geniş katılımlı toplantıda, önceki iki toplantıda hazırlanan Emlakçıların Yasa Tasarısı bir kez daha masaya yatırıldı.
Toplantıya, TESK Yönetim Kurulu Üyesi ve Adana ESOB Başkanı Kazım Barışık’ı temsilen Başkan Vekili Mustafa Göktaş ile Birlik Yönetim Kurulu Üyesi İlhami Uygunsözlü ve esnaf odası başkanları katıldı.
Oda Başkanı Uçar, 21 Nisan 2014 tarihinde İstanbul’da başlayan 19 Haziran’da İzmir’de devam eden ve bir dizi görüşmeler sonucunda Adana’da toplanan Emlakçı Temsilcileri’nin ortak kararının,”Emlakçılar Kanunu’nun mutlaka çıkarılması gerektiği” konusunda görüş birliği sağlandığını söyledi.
Başkan Uçar, İstanbul Emlakçılar Odası Başkanı Nizameddin Aşa’nın moderatörlüğünde gerçekleştirilen toplantıda, İstanbul Ticaret Odası 21 No’lu Komite Başkanı İbrahim Bozan, İzmir Emlakçılar Odası Başkanı Mesut Güleroğlu, Adana Ticaret Odası Meclis Üyesi Yasin Işık’ın da görüşleri ve sunumları doğrultusunda mevcut kanun taslaklarının incelendiğini belirtti.
Uçar, ayrıca Bursa Emlakçılar Odası Başkanı Erdal Çelebi, Samsun Emlakçılar Odası Başkanı Mevlüt Oral, Kocaeli Emlakçılar Derneği Başkanı Alpay Hacıoğlu, Antakya Emlakçılar Derneği Başkanı Atilla Sahillioğlu, Tarsus Emlakçılar Derneği Başkanı Enver Fidanoğlu ve aynı İllerin Ticaret Odaları Emlak Meslek Komitesi Üyeleri ile toplantıda bulunan diğer katılımcıların da görüş ve önerilerinin alındığını ifade etti.
Oda Başkanı Uçar, yapılan görüşmeler sonucunda bir çalışma komisyonu oluşturulması ve tüm sektöre hitap edecek bir kanun taslağı hazırlanmasının karar altına alındığını da duyururken, hazırlanacak kanun taslağında şunlara yer verileceğini açıkladı:
“Emlakçılık Hizmetleri mutlaka bir lisansa bağlanacaktır. Lisans sınavı kazananlar belirli bir süre mesleki eğitim ve staja tabi tutulacaktır. Lisanslı olmayan kişi ve kurumlar aracılık ve danışmanlık hizmetlerinde bulunamayacaktır. Aksi durumda caydırıcı seviyelerde para ve hapis cezası uygulanacaktır. Emlakçılığa yeni başlayacak kişilerde, dört yıllık üniversite veya iki yıllık Emlak ve Emlak Yönetimi, Tapu ve Kadastro, Halkla İlişkiler vb. muadil eğitim seviyesi aranacaktır. Halen vergi kaydı, sicil kaydı ve eğitim belgesi olan ve belli bir süre emlakçılık yaptığını kanıtlayan mevcut emlakçılar, müktesep haklarla korunacak ve mesleklerine devam etmeleri sağlanacaktır. Lisanslamayı, standartları ve uygulamayı yürütecek olan üst kurul veya birlik yönetimi yapacak, çoğunluğu Emlakçılar Odaları ve Ticaret Odaları Meslek Komitelerinden oluşacaktır.”