ÇANAKKALE'nin Kuzey Ege Denizi'ndeki tatil cenneti Bozcaada, Ege ve Akdeniz sahillerine akın eden yabancı turistlerin aksine, Türk tatilciler ile dolup taşıyor. Ada turizmi, güzelliklerini yaşamak için akın eden yerli turistler sayesinde kalkınıyor.
Kuzey Ege Denizi'nin tam ortasında kalan tatil beldesi Bozcaada, geçen Ramazan Bayramı'na kadar sakin günler yaşadı. Ancak, Ramazan Bayramı tatili ile birlikte Bozcaada'da başlayan turizm canlılığı halen devam ediyor. Bayramdan buyana 5 bin yatak kapasitesine sahip adadaki tüm otel ve pansiyonlar sürekli doldu. Özellikle hafta sonları adada kalmak için boş oda bulmak zorlaştı. Ancak adadaki turizm bereketi büyük ölçüde Türk turistler sayesinde sağlandı.
Özellikle İstanbullular başta olmak üzere pek çok yerli turistin gözde tatil mekanı haline gelen Bozcaada, Türk ve Rum kültürünün bir arada yoğrulduğu kültür ve tarih mirasıyla dikkat çekerken, doğal güzellikleri ve tertemiz deniziyle ada, tatile gelen turistleri bir daha gelmeye zorladı. Bozcaada, Ege ve Akdeniz'in aksine yabancı turistler sayesinde değil, yerli turistler sayesinde kalkındı.
Bozcaada'da denize girmek için en çok Ayazma Koyu tercih edildi. Daha çok sessizlik arayanlar ise adadaki Akvaryum, Tuzburun, Habbele, Beylik gibi koylarını tercih etti. Ayazma Koyu'nda görevli olan Barış Zorlu, Bozcaada'yı yerli turistlerin ayakta tuttuğunu belirterek, "Türkiye'nin en temiz denizine sahip bu koyda 1000 şezlong bulunuyor. Ancak yetmiyor. Çoğu turist kumun üzerine havlularını sererek çözüm buluyor. Ayazma Koyu'na her gün gelen turist sayısı 1500'ün üzerinde" dedi.
Akşamları ise yemekler, Rum Mahallesi'ndeki dar sokakların arasında, adanın çevresinde avlanan su ürünlerinden oluşan menülerle yeniyor. İçeceklere ise Rum müzikleri eşlik ediyor. Adada tatil yapanlar ayrıca birçok akşam denizden batan güneşin keyfine Günbatımı Terası'nda şaraplarını yudumlayarak varıyor.
"BOZCAADA'NIN İÇİ SÜRPRİZDİR"
Tatilini Bozcaada'da geçiren İstanbullu Sema Tüner de adayı kalkındıranların büyük ölçüde yerli turistler olduğuna inandığını söyledi. Tüner, şöyle dedi:
"Antalya, Bodrum ve Marmaris gibi güney sahillerinde çok fazla Rus ve Alman turist var. Bu turistler orada yaşamayı seçiyor. Bozcaada ise tamamen Türk insanının keşfettiği, Türkiye'ye uygun doğası olan bir yer. Keyifli, denizinden, güneşinden tabiatından, özellikle Bozcaada halkının insanlarla kaynaştığı çok keyifli bir yer. Burada yalnız Türklerle olmaktan da çok mutluyuz. Adadaki her şeyden keyif alıyoruz. Deniz muhteşem. Doğası son derece güzel. Adaya ilk gelirken bir boz kır ile karşılaştığınızı sanırsınız. Ada hakikaten Bozcaada. Ama Bozcaada'nın içi sürprizdir. Bozcaada'ya uzun yıllardır geliyorum ve iyi ki de geliyorum. Bütün bunlardan zevk alacak, kıymetini bilecek insanları da Bozcaada'ya davet ediyorum."
İstanbul'dan Bozcaada'ya tatil için ilk kez geldiğini belirten Ata Disanlı ise, tatil için Bozcaada'yı mantıklı kılan nedenlerin başında İstanbul'a yakın olması, güney sahillerine kıyasla el değmemiş ve bakir olmasının geldiğini söyledi. Adanın, denizi ve doğasıyla tahmin ettiğinin üzerinde bir potansiyele sahi olduğunu söyleyen Disanlı, "Oturup bir daha düşünmek durumu söz konusu oluyor bende. Geçtiğimiz hafta Çeşme'deydim. Burayı gördükten sonra ne Çeşme ne Antalya ne de o bölgelerdeki diğer yerlere gitmeye çok da lüzum olmadığını düşünüyorum" diye konuştu.

FOTOĞRAFLI