Çukurova Genç İşadamları Derneği (Çukurova GİAD), Adana için önerdiği Jurong Adası Modeli ve 2016’da yapılacak 5. Çukurova Zirvesi’ne yönelik çalışmalarını yoğunlaştırdı. Zirve öncesi, Jurong Adası ile enerjide söz sahibi olan Singapur’dan bu konuda teknik ve üst düzey katılım, ayrıca, bu ülkeye inceleme gezisi yapılmasıyla ilgili girişimlerde bulunuldu.
Çukurova GİAD’ın gündeme getirdiği, başta enerji ve ekonomi bakanları olmak üzere birçok bakanın da gündemine alıp, Adana için önerdiği Jurong Adası Modeli, ekonomik kalkınmada İstanbul’a alternatif önerilen Çukurova Metropolü’nün merkezi Adana için umut oldu. Çukurova GİAD Başkanı Ömer Faruk Sakarya ve derneğin Ekonomi Danışmanı Prof. Dr. Kerem Alkin, 5. Çukurova Zirvesi’ne yönelik ön hazırlık çalışmaları kapsamında Ankara’da Singapur Büyükelçiliği’ni ziyaret ettiler. Başkan Sakarya ve Prof. Dr. Alkin, Singapur Büyükelçiliği Maslahatgüzarı ve Misyon Şefi Lorling Lee ile Başkatip Darell Leong tarafından ağırlandılar.
Ziyarette konuşan Çukurova GİAD Başkanı Ömer Faruk Sakarya, 5. Çukurova Zirvesi kapsamında, Ceyhan Enerji İhtisas Endüstri Bölgesi için, Çukurova’nın bölgesel enerji kavşak noktası olması nedeniyle, Türkiye’nin, Çukurova Bölgesi’nin ve Adana’nın, Singapur ’un dünyaca ünlü Jurong Adası’nın başarı öyküsünden önemli sonuçlar ve örnekler çıkarabileceğini vurguladı. Sakarya, bu çerçevede, 2016’nın ocak ayında yapılması planlanan 5. Çukurova Zirvesi’ni ‘Enerji’ konu başlığıyla gerçekleştireceklerini, zirve öncesi Jurong Adası’na teknik bir inceleme yapmayı planladıklarını da aktardı.
DESTEK SÖZÜ
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, Başbakanlığı döneminde Singapur’a gerçekleştirdikleri ziyareti hatırlatan Mazlahatgüzar Lee ise bu ziyaretin iki ülke arasındaki ekonomik ve siyasi ilişkileri güçlendirmek adına tarihi bir ziyaret olduğunu söyledi. Lee, bu ziyaret sonrasında, Türkiye ile Singapur arasında mal, hizmet ve yatırım alanında, geniş kapsamlı bir serbest ticaret anlaşmasının tamamlanması adına, son adımların atıldığını ve yakında anlaşmanın da imzalanacağını kaydetti. Singapur Büyükelçiliği Maslahatgüzarı Lorling Lee, Çukurova GİAD Başkanı Sakarya’nın görüşlerini ve konuya yaklaşımını heyecan verici bulduğunu ve her türlü işbirliği ve desteğe hazır olduklarını da söyledi. Lee, 5. Çukurova Zirvesi için, petro-kimya ve enerji alanlarında, Türkiye ile Singapur arasında stratejik işbirliği imkanlarının gündeme getirilmesinin yanı sıra, lojistik ve ulaştırma gibi farklı alanlarda da işbirliği fırsatlarının ele alınabileceği bir zirve içeriğini istişare etmeye hazır olduklarını da vurgulayarak, Jurong Adası’na gerçekleştirilecek ziyaretten memnuniyet duyacaklarını,bu konuda her türlü desteği vereceklerini, Adana’daki zirveye Singapur’dan teknik katılım konusunda da gerekli çabayı sarf edeceklerini sözlerine ekledi.