CNN'in ismini vermediği bazı kaynaklara dayandırdığı haberinde, ABD'li askerlerin Suriye'deki Şayrat hava üssünü 24 saat izlediği belirtildi. Habere göre, Washington'da bu üs üzerinden bir kimyasal saldırı gerçekleştirilmesi planlandığına inanılıyor. ABD istihbaratı da bu üsse, içerisinde kimyasal maddeler bulunan uçaklar konuşlandırdığından şüpheleniyor.
 
Üste son zamanlarda şüpheli başka bir eylem gözlemlenmediği kaydedilen haberde, üsse yönelik şu anda bir saldırı planlanmadığı aktarıldı.
 
CNN’in bu haberi, Beyaz Saray'ın 'Suriye hükümetinin yeni bir saldırıya hazırlanıyor gibi göründüğü' yönündeki açıklamasının ardından geldi. Açıklamada, kimyasal saldırı düzenlenmesi hâlinde Suriye hükümetinin ağır bir bedel ödeyeceği tehdidi yer almıştı.

Beyaz Saray'ın bu açıklamasına, Kremlin sert tepki göstermişti. Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, "Meşru Suriye liderliğine yönelik bu tehditleri kabul edilemez buluyoruz" demişti. ABD'nin kullandığı 'yeni bir saldırı' ifadesine de şiddetle karşı çıktıklarını belirten Peskov, ABD'nin açıklamasını neye dayanarak yaptığını bilmediklerini, kendi ellerinde yeni bir saldırıya yönelik istihbarat olmadığını söylemişti.
 
Öte yandan bu açıklamanın, Suriye'yi yeniden vurmaya zemin hazırlamak için yapıldığı yönünde yorumlar da gelmişti. Zira ABD Başkanı Donald Trump, Suriye hükümetinin 4 Nisan'da Han Şeyhun kasabasında kimyasal saldırı düzenlediği iddialarının ardından bu ülkedeki Şayrat hava üssüne füze saldırısı düzenlenmesini emretmişti. ABD donanması 7 Nisan'da kimyasal saldırı düzenlediği iddia edilen uçakların havalandığı Şayrat üssüne 49 Tomahawk füzesi fırlatmıştı.

Gazetevatan