Ergün AYAZ/İZMİT (Kocaeli), () - BİLİM Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, İzmit Sanayi Sitesi esnafını ziyaret ederek yerli otomobil projesini anlattı. Bakan Işık yerli otomobilde hedefin menzili uzatılmış elektrikli araç olduğunu ve arkasına konulacak küçük bir jeneratör sayesinde otomobilin sarjı azaldığında hem elektrik motorunu besleyeceğini hem de bataryayı şarj edeceğini söyledi.
Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, İzmit Küçük Sanayi Sitesi esnafıyla birlikte kahvaltı yaptı. Bakan Işık'a AKP Kocaeli Milletvekilleri Zeki Aygün, Mehmet Akif Yılmaz, AKP İzmit İlçe Başkanı Ali Korkmaz, AKP İl Gençlik Kolları Başkanı Emre Kahraman eşlik etti. Sanayi esnafına yerli otomobille ilgili gelişmeleri anlatan Bakan Işık Türkiye'nin güçlü bir pazarı olduğunu ve yerli otomobil üretildiğinde satacağını söyledi.
"YERLİ OTOMOBİL JENERATÖRLÜ OLACAK"
Bakan Işık, yerli otomobilin arkasında jeneratör olacağını anlatırken şöyle konuştu:
"Bizim için Saab'ı alıp hemen üretip dünyaya satacaklar diye düşünenler varsa yanılıyor. Hedefimiz; menzili uzatılmış elektrikli araç. Bunun anlamı şudur. 15-17 saatlik batarya düşünün. Günde 100 kilometre gidecek kadar arabanızı şarja takacaksınız.  Sabah kalktığınızda şaraj dolu olacak. Akşama kadar 100 kilometre gezeceksiniz. Günde 2 veya 2.5 liralık şarj maliyetiyle. Ankara veya memleketine gitmeniz lazım. Başka bir otomobille mi gideceksiniz? Olmaz. Her 100 kilomertede bir şarj mı edeceksiniz? O da olmaz. Onun için arabanın arkasına küçük bir jeneratör koyuyoruz. Bu jeneratör benzinli, dizel hatta LPG li olabilir. Araç giderken batarya zayıfladı, akü boşalmaya başladı. Jeneratör otomotikman devreye girip hem elektrik motorunu besleyecek, hem de bataryayı şarj edecek. Hedefimiz böyle bir araçla 100 kilometrelik yolu 2 litre ile gitmek."
"BİRİLERİ İTİRAZA DEVAM ETSİN"
Otomobilde teknolojinin değişmeye başladığını söyleyerek konuşmasını sürdüren Bakan Işık, şöyle konuştu:
"Birileri itiraz etmeye devam etsin. Biz niye bu yerli otomobile bu kadar ehemmiyet veriyoruz? Çünki otomobilde teknoloji değişmeye başladı. Esnafımızı da ilgilendirdiği için söylüyorum. Artık mekanik aksamlı otomobil ağırlığı azalıyor. Bunun yerine motor şanzıman defrensiyel gidiyor yerine batarya ve elektrikli sistemler geliyor. Arıtk daha çok sensör teknolojisi otomobilin içine giriyor. Donanım, yazılım otomobilin çok büyük bir maliyetini teşkil etmeye başladı. Yeni bir fırsat penceresi var. Bu teknoloji değişirken Türkiye bir marka üretirse Allahın izniyle satar. Güçlü bir pazarımız var zaten. Bir de bizim gönül coğrafyamız var. Türk markası bile onları cezbediyor." 
"YÜZDE 85'İNİN TÜRKİYE'DE ÜRETİLMESİ ÖNEMLİ"
Volkswagen skandalından sonra elektrikli araçlara geçişin hızlandığını söyleyen Bakan Işık konuşmasını söylü sürdürdü:
"Birkaç sene sonra belki yollarda Mercedes görmeyeceğiz Apple aracını da görecegiz. Google insansız çalışan araç yaptı. Yarın onu insanlıya çevirir lisansını alıp rahatlıkla satabilecek. Herkes yaparken Türkiye niye yapmasın?. Bazıları itibarsızlaştırmaya çalışıyor. Bir Türk markası olması önemli. Bütün fikri mülkiyet haklarını Türkiye'nin alması önemli, teknolojinin Türkiye'nin liderliğinde geliştirilmesi ve Türkiye'nin teknoloji üreten ülkesi olması önemli. Bu aracın yüzde 85'inin Türkiye de üretilmesini önemlimi?Önemli. Bir yerel araba için bundan başka daha neye gerek var? Sadece yapmak gerekir. Türkiye istikraranı korur ve sürdürürse 2020'den önce Allah nasip ederse bu aracı satışa çıkarmış olacağız. Seri üretimini yapmış olacağız."

FOTOĞRAFLI