İstanbul’da yapılan bir anket sonucunda öğretmenlerin en çok isim hafızasında güçlük çektiği ortaya çıktı. Bunun üzerine Beylikdüzü İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü meslek hayatlarında yılları deviren öğretici hafızalar için bir seminer verilmesine karar verdi. Toplamda 2 bin öğretmenin katıldığı seminerde, atasözlerinin ‘unutmadan’ ardı ardına dile getirilmesi bölümü renkli görüntülere neden oldu.
İstanbul’da Beylikdüzü İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü sene sonunda geleneksel olarak gerçekleştirdiği ankette öğretmenlerin en çok isim hafızasında güçlük çektiği sonucuna vardı. Müdürlük, talebe göre ilkokul, ortaokul ve lise olmak üzere toplam 2 bin öğretmeni Hafıza Teknikleri Uzmanı Abdulkadir Özbek’in İsim Hafızası'na ilişkin düzenlediği seminerinde bir araya getirdi. Yoğun katılımın gerçekleştiği seminerde, öğretmenlerin özellikle öğrencileri ile aralarında yaşanan isim hafızaları konusundaki sıkıntılarına değinildi.
“KELEBEK ETKİSİ VAR”
Hafıza Teknikleri Uzmanı Abdulkadir Özbek, isim hafızasının özellikle öğrenciler arasında başarı ortalamasını da etkilediğini söyleyerek, isimle hitabın insanlar üzerinde kelebek etkisini oluşturduğunu dile getirdi. Özbek, “Özellikle öğretmenlerin sınıfta öğrencilerle daha iyi iletişim kurabilmesi için onların isimlerini bilmelerinin çok önemli olduğunu düşünüyorum. İnsanların dünyada duymaktan en çok hoşlandıklarının başında isimleri geliyor. Birine ismiyle hitap ettiğiniz zaman benim için değerlisin ve önemlisin mesajını veriyorsun. Öğretmenler de derse girdikleri ilk anda genellikle ilk dersleri tanışma dersi yapıyorlar. Tanışma esnasında isimleri soruyorlar ve ama birçoğu insan daha sonra birkaç saniye geçtikten sonra ismi hatırlayamıyor. Yıl boyunca öğrencisinin ismini hatırlayamayan öğrencisinin ismini hatırlayamayan öğretmenler, ‘evladım çocuğum, kızım’ diye hitap ediyorlar ve bir diğer öğretmen ilk derste öğrencisinin ismini hafızasına aldıktan sonra ismi ile hitap ettikten sonra o sınıftaki etki gücü artıyor. Öğrenci, ‘öğretmenim benim ismimi biliyor ve bana değer önem veriyor’ mesajını alıyor. Böylelikle sevdiği öğretmenin dersinde öğrencisinin başarısı daha çok artıyor. Basit bir şey gibi görünebilir ama inanılmaz bir etkisi var kelebek etkisini var” diye konuştu.
Beylikdüzü İlçe Milli Eğitim Müdürü Yafes Bakıcı da, 20 yıllık eğitimcilik hayatında unutkanlığın günlük hayatını da etkilediğini belirtti. Bakıcı, “Sene sonu seminer dönemimizi düzenlerken öğretmen arkadaşlarımızdan hangi manada seminer ihtiyaç olduğu ile ilgili bir anket yaptık ve anket sonucu bu manada insanların isimlerini hafızaya alınma konusunda üçüncüsünü düzenliyoruz. 20 yıllık eğitimciyim. İstanbul’da yaşayan biri için bu kadar yoğun bir şehirde hareketliliğin çok olduğu bir şehirde her gün şehirde yeni yeni insanlarla tanıştığımızı düşünürsek hatırlamak çok doğru olmuyor. Bu çalışmaya ben de katıldım ve yararını gördüm” diye konuştu.
“UNUTUYORUZ”
Meslek hayatlarında yılları deviren öğretmenler de unutkanlığın günlük hayat içerisindeki yoğun tempoyla alakalı olduğuna dikkat çekerek şunları söyledi: “Zaman zaman unutkanlığımız oluyor. Bazen günlük hayatımızda örneğin sık karşılaştığımız birileri oluyor, ‘merhaba’ diyoruz ama bir yerden tanıdığımız oluyor ama daha çok isim üzerine oluyor. 13 yıllık öğretmenim. Aslında günün yoğunluğuna yorgunluğumuza bağı olarak çoğu zaman isimleri ya da sık karşılaştığımızı insanların yüzlerini. Evet, ‘bir yerden hatırlıyorum acaba bir yerden karşılaştık mı diye soruyorum kendime sorduğum zamanlarda oluyor. Eskiden daha sık hatırlardım ama onun üstüne kat kat öğrenciler yığıldığı için, ilk başladığım yıl dersine girdiğim öğrencilerin isimleri ve numaralarını abartısız hatırlıyordum ikinci yıl biraz daha geriledi. Şu anda çoğunu hatırlarken güçlük çekiyorum.”
ÖĞRETMENLERİN HAFIZA UZMANI İLE İMTİHANI
Hafıza Teknikleri Uzmanı Abdulkadir Özbek, seminer sırasında öğretmenlerden 20 atasözü söylemelerini ve bunları unutmadan ardı ardına sıralayacağını öne sürdü. Bunun üzerine söz alan öğretmenler tek tek atasözlerini Özbek’e ilettiler. Özbek aynı zamanda dijital ortam da kayıt altında alınan atasözlerini tek hamlede unutmadan sıralamayı başarırken, yaşanan diyaloglar renkli görüntülere sahne oldu.