Özgür ALTUNCU-Özgür ARSLAN/İSTANBUL,() Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Altyapı Yatırımları Genel Müdürlüğü (AYGM) tarafından İstanbul'daki trafik sorununun çözümüne ve İstanbul Boğazı karayolu geçişine katkı sağlamak amacıyla Kazlıçeşme-Göztepe hattında Yap-İşlet-Devret modeliyle ihale edilen Avrasya Tüneli Projesi'nde çalışmalar tüm hızıyla sürüyor. 1 Milyar 245 Milyon Dolar yatırım bedelli projeyi tamamlayacak firmalar tüneli 29 yıl boyunca işletecek. 55 ayda bitmesi hedeflenen projenin 2017 yılının ilk 6 ayı içinde bitirilmesi bekleniyor.

TEK YÖN 4 DOLAR
Tünelden araç geçiş ücretleri açılış yılında tek yönde otomobiller için ilk yıl KDV hariç 4 Dolar, minibüsler için KDV hariç 6 Dolarak olarak uygulanması planlanıyor.

DEV DELME MAKİNASI
Toplam geçiş uzunluğu 14.6 km, tünel kısmı da 5.4 km olacak. Tünel delme makinasının toplam boyu 3.340 metreyi buluyor.

TÜNELİN BOYUTLARI
En derin noktanın deniz yüzeyinden derinliği 106 metre olan tünelin üzerindeki örtünün kalındığı da 55 metreyi bulacak. Denizin en derin noktasında deniz tabanı derinliği 62 metreyi bulacak tünelin üzerindeki örtü kalındığı da 26 metreyi bulacak.

PROJENİN ÖZELLİKLERİ
Bağlantı yollarıyla birlikte toplam uzunluğu 14,6 kilometre olacak Avrasya Tüneli projenin 5,4 kilometrelik bölümü deniz tabanı altına inşa ediliyor. Dünyanın önde gelen mühendislik projelerinden biri olan projenin 3,4 km uzunluğundaki Boğaz geçişi tünelinde dünyanın en gelişmiş TBM (Tunnel Boring Machine - Tünel Açma Makinesi) teknolojisinden yararlanılıyor. Avrasya Tüneli için imal edilen TBM, bentonit bulamacı kullanan tünel açma makinaları içinde 11 bar değerindeki işletme basıncı ile dünyada ikinci sırada yer alıyor. Makina, 13,7 metre kazı çapı ile de dünyada 6. sırada yer alıyor. En derin noktanın deniz yüzeyinden derinliği 106 metreyi geçiyor. Avrasya Tüneli Projesi, teknik özellikleri bakımından dünyanın sayılı ve ender mühendislik projelerinden biri olarak nitelendiriliyor.

PROJENİN İSTANBUL ULAŞIMINA KATKILARI ?
İstanbul'da trafiğin yoğun olduğu Asya- Avrupa geçişini rahatlaması beklenen projenin, Kazlıçeşme - Göztepe arasındaki mesafeyi 15 dakikaya kadar indirmesi bekleniyor. Tünel 2'şer şeritli ve iki katlı olarak inşa ediliyor. Tünel yalnızca küçük otobüs, minibüs ve otomobillerin kullanımına izin verilecek şekilde tasarlandı. Asya ve Avrupa arasında en hızlı karayolu ulaşımına imkan vermesi beklenen projenin Tarihi Yarımada'nın doğusunda kayda değer trafik azalmasına ve Boğaziçi, Galata ve Unkapanı köprülerinde hissedilir rahatlamalara yol açması bekleniyor.Toplam 1310 çalışanın görev aldığı projede inşaatta toplam 91 iş makinesi kullanılıyor.

PROJE ÇALIŞMALARINDA SON DURUM
TBM, Anadolu yakasında başladığı 3 bin 340 metrelik çalışmasını günde 8-10 metre ilerleyerek 21 Ağustos 2015 tarihinde tamamladı. Proje için özel olarak geliştirilen tünel açma makinesi ile gerçekleştirilen kazı çalışmaları, Asya yakasından başladı Avrupa yakasında sona erdi. Toplam 1672 bilezikten oluşacak Avrasya Tüneli olası büyük bir depremde tünelin dayanıklılığını artırmak amacıyla, iki ayrı noktada özel sismik conta monte ediliyor. İlk sismik contanın montajı, 852'nci metrede tamamlandı. İkinci conta ise 1380'inci metrede monte edildi. Tünel kazı çalışmalarına, Asya kıtasında Haydarpaşa şantiyesinde 19 Nisan 2014 tarihinde başlanan projenin 2017 yılının ilk çeyreğinde bitirilmesi planlanıyor.

(FOTOĞRAF)