Tunceli’nin Çemişgezek ilçesinde yapımı planlanan Tağar Regülatörü ve HES projesi için Elazığ 1. İdare Mahkemesi refakatinde keşif ve bilirkişi incelemesi yapıldı.
Tunceli’nin Çemişgezek ilçesinde yapımı planlanan ve ilçe sakinleri tarafından tepkiyle karşılanan Tağar Regülatörü ve HES projesine açılan dava üzerine Elazığ 1. İdare Mahkemesi tarafından biyolog, jeolog, çevre mühendisi, hidrobiyolog ve ziraat mühendisinden oluşan 5 kişilik ekip tarafından keşif ve bilirkişi incelemesi yaptırıldı. Davayı açan Dersim Kültürel ve Doğal Miras Koruma Girişimi Sözcüsü Barış Yıldırım, Çemişgezek Belediye Başkanı Ahmet Şadan Ersoy ile çok sayıda vatandaş da bilirkişi incelemesinde hazır bulundu. Mahkeme görevlileri ile bilirkişiler, regülatörün inşa edilmesinin planlandığı saha, iletim tüneli, cebri boru hattında incelemelerde bulunarak, tarafların iddia ve savunmalarını dinledi. Mahkeme heyeti tarafından bilirkişiye raporunu hazırlaması için 30 gün süre verildi.
Konuya ilişkin açıklama yapan Dersim Kültürel ve Doğal Miras Koruma Girişimi Sözcüsü Barış Yıldırım, "Bizler, tarihi Urartu kaya mezarları ve in deliklerinin, ki bu alan birinci derece arkeolojik sit alanı, projenin inşası sırasında açılması tasarlanan iletim tünelinde kullanılacak patlayıcılarla zarar göreceğini belirttik. Alanda yeterli jeolojik çalışma yapılmadı. Yine alanda endemik flora ve fauna türleri araştırılmadı. Su samurlarından hiç bahsedilmiyor. Regülatör ve HES’in düşünüldüğü alan bölge çevre düzeni planında ekolojik öneme sahip alan ve tarım arazisi olarak gözüküyor. Yine inşa sürecinde kullanılacak olan patlayıcılar içme suyu ve yeraltı kaynak sularını da etkileyebilecektir" dedi.
Öte yandan Tunceli ile Erzincan sınırında yapılması planlanan Armağan Regülatörü ve HES projesi için planlanan keşif ve bilirkişi incelemesi ise, hava muhalefeti nedeniyle yapılamadı.