ÇANAKKALE'nin Lapseki İlçesi'nde depreme dayanıksız olduğu için yıkılan okul binasının yerine yenisinin yapılması için sondaj kazıları başlatıldı. Çalışmalar sırasında tarihi temel kalıntıları ortaya çıktı.
Lapseki İlçesi'nde M.Ö. 600 yıllarına ait tarihi buluntuların çıkması nedeniyle Cumhuriyet ve Gazi Süleyman Mahallesi'nin bir bölümü arkeolojik SİT alanı ilan edilmişti. 1912 yılında yapılan ve Çanakkale Savaşları sırasında hastane olarak, sonraki yıllarda ise okul olarak kullanılan bina yıkılarak 1987 yılında tekrar okul binası olarak hizmet vermeye başlamıştı. Lapseki Lisesi adıyla eğitim verilen bina, daha sonra Plevne İlkokulu olarak kullanıldı.
2013-2014 eğitim-öğretim yılında Okul Müdürü Kemalettin Kocaoğlu, bodrum katın temizliği sırasında tesadüfen kolonların patlamaya başladığını gördü. Kocaoğlu'nun yetkililere bildirmesinin ardından dayanıksız binanın yıkımına karar verildi. Okulun bulunduğu arazinin SİT alanı içinde olması nedeniyle sondaj kazısı yapıldı. Kazı sırasında tarihi bazı bulgulara rastlanıldı. Çanakkale Müze Müdürlüğü tarafından yapılan kurtarma kazılarının ardından okul inşaatına izin verilip verilmeyeceği belirlenecek.

FOTOĞRAF