Sosyal medyadaki paylaşımlar sonucu olaydan haberdar olan İsrailli yetkililer, kanatlarında tanınmasını sağlayan seri numaraları ve bir bacağında da verici bulunan akbabanın normalde İsrail’in doğal parklarından birinde yaşadığını ancak son haftalarda sık sık Golan sınırını geçerek Lübnan’a gitmeye başladığını söyledi.

"AKBABA'NIN SERBEST BIRAKACAĞINI UMUYORUZ"
İsrail Doğa ve Parklar idaresi konuyla ilgili yayınladığı açıklamada, “Akbabayı bacağındaki verici nedeniyle casus zanneden yerli halkın yayınladığı ve kuşu bağlanmış bir şekilde gösteren fotoğrafları gördük. 21. Yüzyılda yaşıyoruz ve artık insanlardan vahşi hayvanların onlara zarar vermeyi amaçlamadığını anlamalarını bekliyoruz. Lübnanlıların akbabayı serbest bırakacağını umuyoruz” dedi.



İngiliz Guardian gazetesi kuşun Lübnanlı halk tarafından incelendikten sonra serbest bırakıldığını yazdı ancak bu haber yetkililerce henüz doğrulanmadı. 2011 yılında da Suudi Arabistan’da bir akbaba “casusluk” yaptığı şüphesi ile alıkonulmuştu.

TÜRKİYE'DE KERKENEZ 'YAKALANMIŞTI'
Temmuz 2013'te de Elazığ’ın Ağın ilçesine bağlı Altınayva Köyü’nde bulunan ve ayağında halka takılı olduğu için köylülerin casusluk faaliyetinde kullanıldığını düşünerek kaymakamlığa götürdüğü kerkenez kuşunun İsrail’den geldiği ortaya çıkmıştı. Ayağındaki halkada İbranice ’-24311 Tel Avivunia Israel’ yazısı bulunan kuş, röntgeni çekildikten sonra doğaya bırakılmıştı.



Elazığ'da 'yakalanan' kuşun ayağındaki halkada İbranice "-24311 Tel Avivunia Israel" yazılı olduğu tespit edilmişti. Kuşun çekilen röntgen filminin üzerine ’İsrail ajan’ yazılması dikkat çekmişti.