Çanakkale Zaferi’nin 100. yılı münasebetiyle Azerbaycan’da “Savaştan Barışa” isimli fotoğraf sergisi açılışında konuşan Türkiye’nin Bakü Büyükelçisi Alper Coşkun, “Maalesef yapılan bu açıklamalara baktığınızda önemli bir dini liderin maalesef siyasi birtakım amaçlara alet edildiğini görüyoruz” dedi.
Çanakkale Zaferinin 100.yılı nedeniyle Azerbaycan’da “Savaştan Barışa” isimli fotoğraf sergisinin açılışı yapıldı. Serginin açılışına Türkiye’nin Bakü Büyükelçisi Alper Coşkun’un yanı sıra Yunus Emre Enstitüsü Bakü Türk Kültür Merkezi Müdürü Ali Cura ve çok sayıda davetli katıldı. Sergide açılış konuşması yapan Yunus Emre Enstitüsü Bakü Türk Kültür Merkezi Müdürü Ali Cura, ”Tarihi kültürel ilişkilerimizi Azerbaycan’da da daha da ilerletmenin gayreti içerisindeyiz. Bu anlayışla Azerbaycan’dan gelen askerlerle omuz omuza verilen Çanakkale’deki bu zaferi belge ve fotoğraflarla böylesine önemli, tarihi bir müzede Azerbaycan’ın diğer önemli kuruluşlarıyla birlikte anmayı ve anlatması görevlerimizden sadece bir tanesi olarak saymaktayız” ifadelerini kullandı.
Türkiye’nin Bakü Büyükelçisi Alper Coşkun, sergide yaptığı konuşmasında Vatikan’da yapılan ayinle ilgili açıklamalarda bulundu. Coşkun, ”Bizim şanlı tarihimizde birçok dönüm noktası vardır fakat Çanakkale Savaşları bizim tarihimiz açısından emsalsizdir. Bizler bu savaşı 100 yıl sonra ‘100 Yıllık Barış’ teması altında yad ediyoruz ve şanlı tarihimizin gurur duymamı gereken birçok boyutu olduğu gibi Çanakkale Savaşları’nın da her zaman hatırda tutmamız gereken farklı boyutları vardır” dedi. Vatikan’da yapılan ayinde son derece üzücü ve dikkat çekici olduğunu belirten Coşkun, ”Anadolu’da o dönem yaşanan gerçekleri tek bir dini optikten algılanması ve sadece bu dini optikten çekilen acılardan bir tanesine uluslararası hukuku da hiçbir şekilde dikkate almayacak atıfta bulunulmuş olması kabul edilmez bir tavırdır. Biz buna rağmen Türkiye olarak ve Türk dünyasındaki başta Azerbaycan olmak üzere bütün kardeşlerimizle birlikte dünyaya barış mesajı vermeye devam edeceğiz. Buna rahatlıkla yapıyoruz çünkü tarihimize güveniyoruz. O zaman yaşanan gerçeklerin ne olduğunu biliyoruz. Bu olayı suistimal etmek isteyenler olmasına karşı orta ve uzun vadede gerçeklerin herkes tarafından kabul edileceğini biliyoruz. Bunu verdiği rahatlıkla, aynı zamanda kardeş Azerbaycan’ın her zamanki desteğinin de bize verdiği güçle yolumuza devam edeceğiz” dedi.
“GERÇEKLER TARİHTE SAKLIDIR, ULUSLARARASI HUKUKTA SAKLIDIR”
Konuşmalar tamamlandıktan sonra katılımcılar sergiyi gezmeye başladı. Büyükelçi Coşkun, sergideki fotoğrafları inceledikten sonra hatıra defterini imzaladı.
Daha sonra gazetecilerin sorularını yanıtlayan Alper Coşkun, ”Maalesef yapılan bu açıklamalara baktığınızda önemli bir dini liderin maalesef siyasi bir takım amaçlara alet edildiğini görüyoruz. O döneme ilişkin değerlendirme yapılırken bu açıklamada Papa maalesef çok seçici bir optikten yorumlarda bulunmuş. Anadolu’da Türklerin ve Müslümanların benzer şekilde o dönemde karşılaştıkları büyük felaketleri tamamen göz ardı etmiş. Bu haliyle de hiçbir şekilde kabulü mümkün olmayan talihsiz bir açıklama yapmıştır. Gerçekler tarihte saklıdır, uluslararası hukukta saklıdır. Kısa süre önce Türkiye’de başarılı bir ziyaret gerçekleştirmiş olan, o dönemde de barış mesajlarını kendine göre belirli bir denge içerisinde verme basiretini göstermiş olan Papa’nın bu defa o dönem ki, tavrından tamamen uzaklaşarak son derce seçici, tek taraflı bir beyanda bulunması herhalde arkasında başka amaçlar bulunan bir sabitle yaptığı talihsiz bir açıklama olmuştur. Adil bir hafızaya dayanmayan bir şekilde dünyaya yanlış aktarılma çabası vardır. Ermenilerin bunu 10 yıllardır yapmaya çalışıyorlar. Papa maalesef bu çabanın içinde kendine bir rol almış bulunmaktadır. Bu hakikaten talihsiz ve üzücüdür. Biz Azerbaycan ve Türk Dünyası’ndaki diğer kardeşlerimizle birlikte netice itibariyle aslında özünde daha kolay olan bir şeyi yapmaya devam edeceğiz. O da şu ki, tarihi tarif etmediği değil, tarihi gerçekleri ortaya çıkarmaya devam edeceğiz” diye konuştu.
ÇANAKKALE ZAFERİ’NİN 100. YILINDA "SAVAŞTAN BARIŞA" İSİMLİ FOTOĞRAF SERGİSİ
Türkiye’nin Bakü Büyükelçiliği ve Yunus Emre Enstitüsü Bakü Türk Kültür Merkezi, Azerbaycan Medeniyet ve Turizm Bakanlığı, Azerbaycan İstiklal Müzesi ve Atatürk Merkezi ile birlikte Çanakkale Zaferi’nin 100. Yılında “Savaştan Barışa” isimli fotoğraf sergisi kapılarını ziyaretçilere açtı.
Çanakkale Zaferi’ni yansıtan 45 adet fotoğrafın bulunduğu sergi 21 Nisan’a kadar Bakü Müze Merkezi’nde devam edecek.