Cumhuriyet Halk Partisi Malatya İl Başkanı Enver Kiraz, “Üreticinin yer almadığı, sahiplenmediği bir kayısı festivalinin açılışı gerçekleştirildi” diyerek, kayısı festivalinde kayısı sorunlarının tartışıldığı bir toplantının yapılmasının gerekli olduğunu söyledi.

Parti binasında, parti yöneticileri ve kayısı üreticileriyle birlikte basın açıklaması yapan CHP Malatya İl Başkanı Kiraz, “Son yılların en sönük fuarlarından birinin açılışı dün gerçekleştirildi. Kayısı üreticisi perişan olmuş, don ve dolu kayısıyı vurmuş, zarar tespitleri yılan hikayesine dönmüş bir şehirde kayısı festivaline ilgi az olmayacak da ne olacak” diye sordu.

Kiraz, açıklamalarını şöyle sürdürdü:

“TARSİM tarafından don ve dolu zararlarının daha yarısının bile zarar tespitinin yapılmadığı açıklandı. Adeta halkımızla dalga geçiyorlar. Hasar tespiti yapacağız diyenlere bir hatırlatmamız var. Malatya’nın pek çok yerinde hasat bitti, islim başladı. Siz daha neyin tespitini yapacaksınız?

Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü tarafından açıklanan rakamlara göre de kayısının en az yarısı dondan dolayı yok oldu. Kalan kayısının da en az yarısı dolu nedeniyle hasar görmüş durumda.

Peki olmayan kayısının fuarı olur mu? Kan ağlayan kentin festivali olur mu? Elbette Malatya’nın tanıtımı için festivalleri, fuarları önemsiyoruz. Ancak üreticilerin mağduriyetlerini çok daha fazla önemsiyoruz. 2 yıldır binlerce kayısı üreticisi perişan, açlıkla karşı karşıya kalmışken, derdine derman olabilecek bir tek adım atmıyorsun, kılını kıpırdatmıyorsun, kayısı fuarının açılışında kayısının sorunlarıyla ilgili bir tek kelime etmiyorsun, sonra da çıkıp kayısı için festival yaptığını söylüyorsun. Bunu kabul etmek mümkün değil.

Kayısısını sadece dalda çürümesin diye 25 kuruşa satmak zorunda kalan, kapısında icra memurları eksik olmayan üreticiler festivalden önce borçlarının silinmesini istiyor. Kayısının hak ettiği değeri bulmasını istiyor. Don ve dolu zararlarının karşılanmasını istiyor.

Yine biz merak ediyoruz. Kara kara düşünen kayısı üreticisinden kaç tanesi festivale katılacak, kaç tanesi mutlu şekilde konserleri izleyecek?