Başbakan Binali Yıldırım, geçtiğimiz yıl kasım ayında Trabzon'da, "Demiryolu, Atatürk'ün vasiyetiydi. O vasiyeti biz gerçekleştireceğiz. Trabzon - Erzincan demiryolunu 2023'e kadar yapacağız" dedi. Yıldırım'ın bu açıklamalarının ardından başlayan tartışmalar Giresun ve Trabzon'un arasını açtı. 

GİRESUN'DA BAŞLATILAN TARTIŞMA
Tartışma ilk olarak, Giresun İl Genel Meclisi Başkanı Mürşit Gürel’in, şubat ayında, tren yolunun Giresun’a kaydırılacağı açıklamasıyla başladı. Gürel,yıllardır Trabzon’un beklediği demir yolu projesinin ticari anlamda genişlemek için önemli bir adım olacağını belirterek, “Tirebolu-Torul yolunun da iyileştirilerek hem kara yolu hem de tren yoluyla birlikte Tirebolu’ya bağlanması sağlanabilir. Tirebolu’da bir sanayi limanı inşa edilerek o bölgenin de ekonomik ve sosyal anlamda genişletilmesi gerekir” dedi.

Giresun İl Genel Meclisi Başkanı Mürşit Gürel...

TRABZON'DAN YANIT GECİKMEDİ
Giresunlu Mürşit Gürel'in açıklamalarına Trabzon cephesinden sert tepki geldi. Trabzon Ortahisar Kent konseyi Başkanı Dündar Ayyıldız, 4 bin yıllık geçmişe sahip Trabzon’un tarihten beri bölgenin başkenti konumunda olduğunu belirten Ayyıldız, Gürel'in açıkklamalarını, 'Manidar' bularak, "Elbette Doğu Karadeniz bölgesinin bir bütün olarak kalkınması için Giresun gibi tüm komşu illere de demiryolu yapılması önem arz etmektedir. Ancak Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgesini Karadeniz ve su yollarına bağlayacak olan demiryolu önce Trabzon’a ardından doğu bağlantısı Batum’a ve batı bağlantısı da Giresun üzerinden Samsun güzergahını takip etmelidir. Bölge olarak yıllardır beklediğimiz ve geç kalan bir yatırım olarak gördüğümüz demiryolu bölgeyi şaha kaldıracaktır" diye konuştu.

Trabzon Ortahisar Kent konseyi Başkanı Dündar Ayyıldız...

GİRESUN: TRABZON'A MI SORACAĞIZ?
Dündar Ayyıldız'ın bu açıklamalarına cevap vermekte gecikmeyen Giresun Kent Konseyi Başkanı Uğur Karaibrahimoğlu, "Trabzon bölgedeki ağırlığını yavaş yavaş kaybettiğini anlamaya başladı. Bir konu hakkında açıklama yaparken Giresun olarak Trabzon’dan izin mi alacağız?" dedi. Karaibrahimoğlu, “Bu demiryolu için asıl en uygun alan Harşit Vadisi’dir. Doğu Karadeniz’i Anadolu’ya bağlayan en yakın güzergah Tirebolu-Torul yoludur. Giresun ili de bölgenin ortasındadır ve coğrafi konum olarak en uygun ildir. Dolayısıyla en az maliyetli ve en kısa olanıdır. Demiryolunun Tirebolu’ya oradan da Giresun’a ulaşması bölge limanlarına entegre edilmesini hedeflenmektedir.  Kaldı ki burada güzergah için karar verecek olan makam, hükümettir" ifadelerini kullandı.

Giresun Kent Konseyi Başkanı Uğur Karaibrahimoğlu...

Tartışmalar halen devam ederken Giresun İl Genel Meclis Başkanı Mürşit Gürel, dün gerçekleştirilen son toplantıda, "Bizim 'Trabzon’a tren yolu yapılmasın, hızlı tren Trabzon’a gitmesin' diye bir düşüncemiz yok ama giderken de Giresun da bundan mutlaka faydalansın istiyoruz” dedi. Gürel, şunları söyledi:

"Bizim hep söylediğimiz, arzu ettiğimiz şey şu, Tirebolu’da bir konteyner limanı yapılarak Tirebolu-Doğankent ve Gümüşhane yolunun genişleştirilip, iyileştirilmesi ve taşıyıcı yük trenlerinin de buradan gidip gelmesini sağlamak hedefimiz. Biz Trabzon’a tren yolu yapılmasın, hızlı tren Trabzon’a gitmesin diye bir düşüncemiz yok ama giderken de Giresun’un da bundan mutlaka faydalanması hatta bu yolun Samsun tarafından da Karadeniz sahil yolundan hızlı trenin Giresun’dan geçmesini arzu ediyoruz."