İZMİR, () - BUCA Tıp Merkezi'nden Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Ali İlhan İnan, ağır okul çantalarının çocukların omurgasında skolyoz gibi duruş bozukluklarına neden olabileceğini belirterek, okula başlayacak öğrencilere ağır çanta taşıtmama uyarısında bulundu.
Buca Tıp Merkezi'nden Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Ali İlhan İnan, gelişen teknoloji ile artan gerilimli ve stresli çalışma şartlarının bir takım fiziksel bozukluklara neden olduğuna dikkat çekti. Özellikle gündelik hayatın vazgeçilmez bir parçası olan uzun süreli bilgisayar kullanımı ve ağır çanta taşımanın 'omurga eğriliği' denilen 'skolyoz'a davetiye çıkardığını anlatan Dr. İnan şöyle konuştu:
"Omurgada oluşan deformasyon sonucu ortaya çıkan skolyoz en çok bel ve sırt bölgesinde görülüyor. Sırt ve belde ortaya çıkan bu eğrilik zaman ilerledikçe yaşamı olumsuz etkilemeye başlıyor. Skolyoz gelişen kişilerde sırtta kamburluk, bir kürek kemiğinin diğerine göre daha yukarıda olması, omuz ve kalçaların asimetrik olması, bel ve sırtta eğrilik gibi belirtiler görülür. Ayrıca bu kişilerde yorgunluk, bel ve sırt ağrısı, nefes darlığı gibi belirtiler ortaya çıkar." 
Özellikle okul çağı çocuk ve gençlerini uyaran Dr. İnan, "Okul çocuklarının çantalarını tek elle taşımamaları, mümkünse çekçekli çanta, ya da sırt çantası şeklinde çanta kullanmaları çok önemlidir. Okula yeni başlayan çocukların çantalarının ağır olmamasına da dikkat edilmelidir" dedi.

FOTOĞRAFLI