Bilecik Belediyesi Veteriner İşleri Müdür Vekili Nedret Avcı, Kırım-Kongo kanamalı ateşi hastalığına neden olan virüsü taşıyan kenelerin, yabani hayvanlar, çiftlik hayvanları ve insanlar arasında virüsün taşınmasına ve çoğalmasına aracılık ettiğini belirterek vatandaşları bu konuda uyardı.
Avcı, yaptığı açıklamada, Bilecik Belediyesi Veteriner İşleri Müdürlüğü olarak çeşitli çalışmalarla kene ve benzeri hayvanlarla mücadele ettiklerini belirtti. Nedret Avcı, ’’Enfeksiyon kaynağı keneler, yaban hayatıyla iç içe olan dağlık yamaçlardaki meşelik ormanlara yakın yerlerden veya ormanlar içinde açılmış parçalı küçük tarım arazilerinden insan ve evcil hayvanlara tutunarak, taşınmaktadır. Bu itibarla yaban hayatıyla iç içe olan piknik yerleri ile bu yerlere yakın veya iç içe olan tarım arazilerinde çalışan tarım veya orman işçisi, köylü, avcı veya pikniğe gidenler için hastalıktan korunma ve kontrol tedbirlerinin alınması büyük önem taşımaktadır. İnsanların keneler tarafından ısırılarak veya kenenin ısırmış olduğu evcil hayvanın kan ve dokuları ile temas etmesi sonucu hastalığa yakalanma riski var. Yine aynı şekilde hasta insanların kanlarıyla kontrolsüz temas ile insandan insana hastalığın geçmesi de söz konusu’’ dedi.
KENELERE KARŞI ALINACAK TEDBİRLER
Kenelere karşı alınacak tedbirler hakkında da bilgi veren Avcı, Bilecik Belediyesi Veteriner İşleri Müdürlüğü olarak belirli dönemlerde keneler için ilaçlama çalışmaları gerçekleştirdiklerini belirterek, ’’Uzun otların, çimlerin ve çalılıkların bulunduğu yerlerde dolaşırken daha dikkatli olunması gerekmektedir. Kenelerin yaşama alanlarında bulunabilecek kişiler tarafından böcek kovucu ilaçları vücutlarına sürmeleri veya elbiselerine emdirerek kullanmaları, kenelerin bir kaç saat vücuda yaklaşmalarını engellemektedir. Diğer yandan, kenelerin bulunabileceği yerlerde veya piknik alanlarında, bacakları kapatan kıyafetler tercih edilip uzun kollu giysiler giyilmeli. Pantolonlar çoraplarının içine sokulmalı ve kapalı ayakkabılar giyilmelidir. Ayrıca açık renkli kıyafetler kene tespitini kolaylaştıracağından tercih edilmelidir" diye belirtti.