Muğla’nın Milas ilçesinde birçok kavşakta trafik ışıklarında bekleyen araçlardan para toplayan dilenciler, daha fazla kazanmak için türlü yöntemlere başvuruyor. Dilencilerin bu kez son yöntemi ise vicdan sahibi her insanın yüreğini sızlatan cinsten.

Yaz aylarında yoğun bir trafiğin yaşandığı İzmir, Bodrum ve birçok turizmin gözbebeğine ulaşan karayolunun Milas’tan geçen bölümü üzerindeki birçok kavşak, uzun süredir dilencilerin istilasına uğramış durumda. Trafik ışıklarında bekleyen araçlara yaklaşan, kimi zaman mendil, kimi zaman su karşılığı para toplayan kişiler, son olarak küçük çocukları bu işe alet etmiş durumdalar.

Daha henüz kundakta olan veya yaşını bile doldurmamış çocuğu kucağına alarak araç sürücülerinden maddi yardım talep edenler, şimdiler de yeni bir yöntemi daha uygulamaya koymuş durumdalar. Bu kez yaşı 10-12 arası olan kız çocuklarını araç sürücülerine gönderen dilenciler, bu yaştaki çocukları kullanarak maddi kazanç elde ediyorlar.

Tehlikeye aldırış etmiyorlar

Sabahın erken saatlerinde iki-üç kişilik gruplar halinde çevre yolu üzerindeki kavşaklara konuşlanan dilenciler, Kırmızı ışıkta bekleyen araçların arasına dalarak, araç sürücülerinden para istiyorlar. Büyüklerin yanı sıra çocuklar da, olası bir ezilme tehlikesine aldırış etmeden araçların arasında koşturuyorlar.

Sarı ışığın yanmasıyla birlikte harekete geçen araçların yarattığı tehlikeye aldırış etmeyen dilenciler, kendi hayatlarını düşünmedikleri gibi araç sürücülerini de riske attıklarının farkında bile değiller.

Küçük çocukları kullanıyorlar

Başlangıçta farklı yöntemlerle yapılan dilencilik faaliyeti son günlerde şekil değiştirerek, küçük çocukların kullanıldığı bir hale dönüşmüş durumda. Yaşları 10-12 arası özellikle kız çocuklarının kullanıldığı yeni yöntem, kimi araç sürücülerinin tepkisini çekerken bazı sürücüler, orta refüjde bekleyen büyüklere kızgınlıklarını dile getiriyor.

Yasalarımızda bunun bir suç olduğunu bildikleri halde küçük yaştaki çocuklara dilencilik yaptıranlar, birkaç defa Milas Kaymakamı Eren Arslan’ın talimatıyla toplatılmış, gerekli uyarılar yapılmış ve hatta Kabahatler Kanunu’nun ilgili maddeleri uyarınca para cezasına çarptırılmışlar ancak, tüm bunlara rağmen dilencilik yapmaktan vazgeçmiyorlar.