Kayseri Şeker, 80 bin üyesi ve on bin sözleşmeli pancar ekimi yapan pancar çiftçisine daha iyi hizmet vermek amacıyla 2015 yılı yatırım programlarına alınan “Şeker Tarım Marketler zincirinin ilk halkasının temel atma törenini Şarkışla’da gerçekleştirdi.
Ürün Bankacılığı olarak da bilinen Lisanslı depoculuk faaliyetlerine ise 2015 yılı içerisinde Şarkışla, Boğazlıyan, Develi ve Bünyan bölgelerinde yapılması için araştırmaların başlatıldığı ve kısa zamanda temel atma çalışmalarının başlatılacağı açıklandı.
Şarkışla İlçesindeki temel atma törenine Şarkışla Kaymakamı Davut Gül, Şarkışla Belediye Başkanı Ahmet Turgay Oğuz, Gürçayır Belediye Başkanı Osman Özkan, Kayseri Pancar Ekicileri Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Akay, Kayseri Şeker Fabrikası Yönetim Kurulu Başkanı Turhan Özer Kayseri Pancar Ekicileri Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkan Vekili Avni Hokkaömeroğlu, Yönetim Kurulu Üyeleri İlhan Argun, Harun Halıcı, Nizamettin Çatak, Denetim Kurulu Üyesi Menderes Baran, Kayseri Şeker Fabrikası Yönetim Kurulu Başkan Vekili Atilla Yalçın, Üyeler Niğmetullah Sevim, Halis Lektemur, Kayseri Şeker Fabrikası Genel Müdürü Levent Benli, Kooperatif Müdürü: İsmet Aksoy ve diğer yetkililerle davetliler katıldı.
Şarkışla’da 13 bin 500 metrekare arsa üzerine kurulacak proje kapsamında Pancar Kooperatifi satış mağazası, bölge müdürlüğü ofisi, lojman binaları beş bin ton kapasiteli ambar inşaatı ve ikinci aşamada ise kantar ve lisanslı hububat depolarının yapımı planlanmakta olup ilk etaptaki çalışmaların yaklaşık maliyetinin 2 Milyon TL civarında olduğu belirtildi.
Törende konuşan Şarkışla Kaymakamı Davut Gül; Yatırımların İlçeye hayırlı olması dilek ve temennilerini ileterek yatırımların devamını talep etti.
Şarkışla Belediye Başkanı Ahmet Turgay Oğuz Kayseri Şeker A.Ş. yönetimine teşekkür etti. Şarkışla Hükümet konağı yapımı için Kayseri Şeker’den takas talep edilmişti. Sonunda anlaşma sağlandı ve İlçeye böyle bir yatırımın da gelmesine katkı sağlandı. Kayseri Şeker’in başarısını tebrik ediyorum. Sizin ürünlerinizde Bizim sevgimizde kota yok dedi
Kayseri Pancar Ekicileri Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Akay, törende yaptığı konuşmada, Yağışların bereketinin çiftçiye ürünlere yansıdığını dikkat çekerek. Sadece doğaya değil Kayseri Şeker’e de bahar geldi. Kayseri Şeker’in sıkıntılı, buhranlı günleri geride kaldı. Kış günlerini geride bıraktı. Şimdi Kayseri şeker bahar günlerini yaşıyor.Kayseri Şeker, çiftçilere ekim, söküm ile ilgili verdiği sözleri zaten yerine getiriyor. Artık Yeni yatırım hamlesi zamanı gelmiştir. Bu nedenle Kayseri Şeker’e Bahar geldi diyorum. Bu yatırım hamlesini Şarkışla’dan başlatıyoruz. Bu yatırımlardan diğer bölgelerimiz de nasibini alacaktır.
Şarkışla İlçesinde Pancar Kooperatifi satış mağazası, bölge müdürlüğü ofisi, lojman binaları beş bin ton kapasiteli ambar inşaatı ve kantar dışında bir nevi ürün bankacılığı olarak bilinen lisanslı depoculuk hizmetiyle Şarkışla’ya yatırımların devam edeceğini, Lisanslı depoculuğun bölgemizde çiftçiliğin gelişmesine ve sertifikalı tohum kullanımının artışına büyük katkı sağlayarak Türkiye’de tarım artık Dünya seviyesinde yapılır hale gelecektir.
Lisanslı depoculuk faaliyetlerinin 100 bin tonluk kapasitenin 20 Bin tonluk kısmı Şarkışla bölgesinde yapılacaktır dedi ve Lisanslı depoculuk hizmetlerimiz Şarkışla yanı sıra Boğazlıyan, Develi ve Bünyan bölgelerinde yapılması için çalışmaların başlatıldığı müjdesini verdi. Başkan Akay ayrıca; Konut yapımı konusunda İTÜ ile birlikte çalışıldığını belirtti.
Kayseri Şeker Fabrikası Yönetim Kurulu Başkanı Turhan Özer de yaptığı konuşmasında; “Yatırım kervanının ilk temellerini Şarkışla’da başlatıyoruz. Toplamda 13.500 metrekare alan içerisinde Bölge Müdürlüğü hizmet binası, Pancar Kooperatifi satış mağazası, tarım market, akaryakıt istasyonu lojman binaları beş bin ton kapasiteli ambar inşaatı olacağını belirterek fabrikamız artık zor günleri geride bırakarak yatırım hamlesini başlatmıştır” dedi. Konuşmaların ardından protokol üyeleri, butona basarak temele ilk harcı birlikte koydular.
Öte yandan Kayseri Şeker yeni yatırımlarla küspeye giden şeker zayiatını da azaltmayı hedefliyor ve 61 Kampanya dönemine büyük yatırımlar ve yeniliklerle hazırlanıyor.
1955 yılından beri üretim yapan Kayseri Şeker Fabrikası üretim tesislerinde her yıl Kampanya dönemi dışında tadilat, tamirat ve yenileme çalışmaları yapılmakta olup 2015 yılında kampanya sonunda üretim ömrünü tamamlayan bazı ünitelerle ilgili olarak başlatılan inşaat ve makine yenileme çalışmaları yoğun bir tempo ile devam ediyor.
Öncelikle, Kayseri Şeker’e bağlı Pankent, Panpa, Panpet ve Güneş Enerji şirketlerini, Kayseri organize sanayiindeki Pankent fabrikası yanındaki hizmet binasında bir araya getiren Kayseri Şeker, Şarkışla’ya başlattığı Şeker Market ve Bölge Müdürlüğü hizmet binası inşaat çalışmalarının da 61.kampanya dönemine yetiştirilmesine çalışıldığı belirtildi.
Kayseri Şeker Fabrikası içerisindeki yenileme çalışmaları kapsamında Mevcut preselerin ekonomik ömrünü tamamlaması, bakım-onarım masraflarının ve arıza olasılıklarının yüksek oluşu yanı sıra çamur filtrelerinin fabrika içerisinde kirliliğe vesile olmasını önleyip bütünlük arz etmesi için;
* 2.500 ton/gün kapasiteli 4 adet küspe presesi ile çamur filtresinin yenilenmesi ve 600 metrekare kapalı alanda yeni bina İnşaatı,
*İşletme içerisinde 60 yıldan beri hizmet veren ve çalışan sağlığı ve hijyen hususunda gereken duyarlılığın sağlanması açısından 4 adet yeni Pres Filtresi ve yeni bina inşaatı,
*Son yıllardaki kapasite artışları sonucunda yetersiz kalan soğutma kulelerine bir adet daha soğutma kulesi ilave edilmesi,
*Fabrika kapasitesinin artmasından dolayı mevcut buhar kazanlarının kapasitelerinin yetersiz kalması nedeniyle 1 adet 20 ton/saat kapasiteli buhar kazanının ilavesi
*Mevcut CO2 pompalarının ekonomik ömrünü tamamlaması ve çok sık arıza vermeleri nedeniyle bir adet CO2 Pompası alınması,
*Elektrik kesintilerinde meydana gelebilecek sıkıntıları önlemek için bir adet 2.500 KWA gücünde dizel Jeneratör alınması yanı sıra bir adet Yer silosu ve Pancar nakil sistemi inşaatı devam etmekte olup çalışmaların Kampanya dönemi öncesi tamamlanarak yeni yatırımlarla küspeye giden şeker zayiatının da azaltılması hedefleniyor.
Kayseri Şeker Fabrikasındaki yeni makine alımı maliyeti 4.365.000 Euro, İnşaat yatırımlarında Şarkışla Bölge Müdürlüğüne ait tesislerin inşaası (1.935.000TL), Çamur arıtma tesis binası (420.000.TL), Küspe presesi temelinin yapımı (130.000.TL), Boğazlıyan Küspe kurutma tesisi tamamlama inşaatı (173.269.TL) olarak 2015 yılı yatırımlarının 20 Milyon Lirayı bulmakta olduğu açıklandı.