İran'ın Hoy kentinde meydana gelen depremin yıkıma neden olduğu Van'ın Başkale ilçesine bağlı Özpınar, Güvendik, Kaşkol ve Gelenler mahallelerinde yaralar sarılmaya çalışılırken, depremde hayatını kaybedenler için de Başkale Merkez Camii'nde tören düzenlenecek.

En büyük yıkımın yaşandığı Özpınar Mahallesi'nde enkaz altında kalarak hayatını kaybeden Reis Furat çocukları Muhammet, Fatma, Defne ve Hasret Furat ile aynı köyden olan Ekrem Tosun, Aydın Tosun ve Hüseyin Tosun ile Güvendik Mahallesi'nde hayatını kaybeden Ferhat Turca'nın cenazaleri camiye getirilerek yan yana dizildi.

Merkez Camii'nde öğlen namazı öncesi düzenlenecek törene, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun da katılacağı belirtildi. Tören sonrası hayatını kaybeden 9 kişi, köylerinde toprağa verilecek.

KERPİÇ FACİASI 

İran’ın Türkiye’ye sınır Hoy kentinde dün 08.53’te 5.9 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Deprem nedeniyle Van’ın Başkale ilçesine bağlı sınırın sıfır noktasındaki kırsal Kaşkol, Güvendik, Özpınar ve Gelenler mahallelerinde bazı kerpiç ev ve ahırlar yıkıldı. En büyük hasar Özpınar Mahallesi’nde yaşandı.

Enkaz altında kalan 9 kişi hayatını kaybetti. Ölenlerin arasında çocukların da bulunduğu belirtildi. Depremde 9’u ağır 39 kişi de yaralandı. Ahırların yıkılmasıyla büyükbaş hayvanlar da enkaz altında kaldı. Depremin ardından saat 14.01’e kadar, büyüklükleri 1.8 ile 4.3 arasında değişen 29 artçı sarsıntı oldu.

En çok Özpınar’da 

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Twitter’dan yaptığı açıklamada “9 vatandaşımız hayatını kaybetti 25 ambulans, 1 helikopter ambulans ve 13 UMKE ekibi anında olay yerine intikal etti. Yaralılarımız için her türlü çabayı gösteriyoruz” ifadelerini kullandı.

Van Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mehmet Emin Bilmez de Özpınar Mahallesi’nde incelemelerde bulundu. Bilmez, “En çok can kaybı Özpınar Mahallesi’nde yaşandı. 4 köyümüzde de yıkım oldu. Köylerimiz elbirliği ile yaralarını sarmaya çalışıyorlar” dedi.

5.7’lik ikinci deprem 

Saat 19.30’da ise Hoy’da 5.7 büyüklüğünde bir deprem daha meydana geldi. Van’da da hissedilen ve paniğe yol açan deprem nedeniyle Başkale’ye bağlı mahallelerde bazı evler yıkıldı, bazı evlerde de çatlaklar oluştu. En çok hasarın yaşandığı Özpınar Mahallesi’nde vatandaşlar okul bahçesine kurulan çadırlara yönlendirildi. Kızılay ekipleri okul bahçesinde vatandaşlara sıcak çorba ikram etti.

Ailesini kaybetti 

Depremin en fazla vurduğu Van Başkale’nin Özpınar Mahallesi’nde 8 kişi hayatını kaybetti, 21 kişi yaralandı. Yıkılan kerpiç evin enkazında kalan Reis Fırat (40), çocukları Fatma, Muhammet, Defne ve Hasret öldü.

Deprem sırasında bahçede olduğu için kurtulan Nebahat Fırat, eşini ve 4 çocuğunu kaybetmenin acısıyla feryat etti.

Soylu: 250 konut 300 ahır yıkıldı 

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, deprem nedeniyle en büyük hasarı gören Özpınar Mahallesi’nde inceleme yaptı. Özpınar’da 8, Güvendik köyünde 1 vatandaşın hayatını kaybettiğini belirten Soylu, şunları söyledi: “Depremde 250 konut ve 300 ahır yıkıldı, 700 konutta ağır hasar var. 39 vatandaşımız yaralandı, bunlardan 2’si yoğun bakımda, 12 vatandaşımız ise taburcu edildi. Şu ana kadar bu köye bölgeden 1250 çadır sevk ettik. Vatandaşlarımızın artçı depremler devam ettiği için hasarlı evlerde kalmaması için çadırlar kurulacak. Beton yapıların hasar görenleri muhakkak var. Maalesef kerpiçlerde toprak söz konusu oluyor ve toprak boğulmasını da peşinden getirebiliyor. Onun için kerpiç evler konusunda tedirginliğimiz, riskimiz var. Bu konuda arkadaşlarımız tüm bölge halkına gerekli duyurularda bulunuyorlar.”

Bakandan taşımalı eğitim açıklaması 

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, “Van Başkale, Saray, Gürpınar’daki birkaç köy okulunda ufak çaplı hasar meydana geldi. Bölgedeki diğer okullarımızla ilgili sıkıntı yok. Kesin durum, yapılacak çalışmalar sonucunda belirlenecek. Bu okullarımızda kesin hasar tespiti tamamlanıncaya kadar geçici süreyle taşımalı eğitim gerçekleştireceğiz. Yani eğitimin aksamaması için her türlü tedbiri alıyoruz” dedi.

Cumhurbaşkanı Soylu’yu aradı 

İletişim Başkanlığı’ndan yapılan açıklamada, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın depremle ilgili İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ile telefonda görüştüğü belirtildi. Açıklamada “Sayın Cumhurbaşkanımız, depremden etkilenen bölgeler ve arama kurtarma çalışmalarıyla ilgili bilgi almıştır” denildi.

Öte yandan Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, depremde yaşamını yitiren vatandaşlar için Cumhurbaşkanı Erdoğan’a taziye mesajı gönderdi.

‘Kerpiç yapılar yıkıldı’ 

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun bölgeye gittiğini anımsatarak, “Valimizle görüştük. Kaymakamlarımızla, bütün ilgili kurum ve kuruluşlarımızla, AFAD’ın koordinasyonunda Van’da tüm çalışmalar devam etmekte” dedi. Oktay, özellikle kerpiç yapıların yıkıldığını belirtti.

Kılıçdaroğlu bilgi aldı 

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Twitter’dan yaptığı açıklamada, “Van’da hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet, yaralılara acil şifa diliyorum” dedi. Kılıçdaroğlu, Van Valisi Mehmet Emin Bilmez’i de arayarak bilgi aldı.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da Twitter paylaşımında, “Geçmiş olsun Van. Türkiye-İran sınırında meydana gelen depremde hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet, yaralılarımıza acil şifalar diliyorum” dedi.

Destek mesajları 

- Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu: Türk halkının yanındayız.- ABD’nin Ankara Büyükelçiliği: Geçmiş olsun Van. Hayatını kaybedenlerin ailelerine başsağlığı, yaralılara acil şifalar dileriz.- İngiltere’nin Ankara Büyükelçiliği: Türkiye-İran sınırında gerçekleşen deprem felaketi nedeniyle Van’da hayatını kaybedenlerin ailelerine ve yakınlarına başsağlığı, yaralılara acil şifa dileriz.

Çadır gönderildi 

AFAD’ın açıklamasında “Enkaz altında kalan vatandaşımız kalmadığı için arama çalışması sonlandırılmıştır” denildi. Açıklamada ilk etapta 1280 çadır, 6120 battaniye, 616 yatak ve bin 200 ısıtıcının Van’a sevk edildiği kaydedildi.

İranlı yetkililer: 43 köyü etkiledi 75 kişi yaralandı 

İran resmi haber ajansı IRNA, depremin İran’da da hasara yol açtığını ve en az 75 kişinin yaralandığını duyurdu. İranlı yetkililer, bölgeye arama, kurtarma ekiplerinin sevk edildiğini söyledi. Devlet televizyonuna konuşan bir yetkili, İran’da depremden 43 köyün etkilendiğini aktardı.

Yetkili, depremden etkilenen 43 köyde yüzde 10 ile yüzde 100 arasında hasar oluştuğunun belirtildiğini ve şu ana kadar can kaybı olmadığını ifade etti.