Doğanşehir ilçesinde, Elma Entegre Mücadele Projesi Eğitim Toplantısı düzenlendi.
Eğitim toplantısına, İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü Selahattin Günci, Doğanşehir Elma Üreticileri Birliği Başkanı İmam Tuncer, Bitkisel Üretim Şube Müdürlüğü teknik elamanları İlçe Müdürlüğü teknik elamanları ile üreticiler katıldı.
Toplantının açılışında konuşan Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü Selahattin Günci, entegre mücadele konusunda genel bilgiler verdi. Entegre mücadelede, biyoteknik yöntemlerin yanı sıra dayanıklı çeşitler, mekanik ve fiziksel mücadele ile kültürel tedbirler gibi alternatif mücadele metotlarına öncelik verilmesi gerektiğinin altını çizen Günci, “Ekonomik zarar eşiğinde kimyasal mücadele yapılması zorunlu ise doğal düşmanlara insanlara ve çevreye yan etkisi düşük olan, çevre dostu spesifikpestisitler kullanılmalıdır. Ayrıca ilaçların etkili en düşük dozda ve doğal düşmanların enaz zarar göreceği zamanlarda kullanılması, ilaçlamaların uygun alet ve uygulama tekniği kullanılarak yapılması öncelikli hedefiniz olmalıdır. Son yıllarda gıda güvenliği ve bitki sağlığı konularındaki bilgi birikiminin artması, insanları sağlıklı ürünler tüketmeye yöneltmiştir. Bu durumda tüketici talepleri dikkate alınarak pazarın istediği ürünlerin piyasaya sunulması zorunluluğu ortaya çıkmıştır. Ayrıca kimyasal ilaçların pahalı olması ve büyük oranda ithalata bağlantılı olması, kalıntı problemleri gibi sorunların yanında çevre bilinci oluşması, doğal dengenin korunması gibi faktörler dikkate alındığında, entegre mücadeleler vazgeçilmez hale gelmiştir” dedi.
Doğanşehir ilçesinde 3 adet tahmin ve erken uyarı sistemi kurulduğunu hatırlatan Günci, bu sistemde alınan veriler ışığında üreticilerin anonslarla uyarılarak elmanın mücadele zamanları konusunda uyarıldığını dile getirdi. Üreticiler ile mücadele sezonu boyunca birlikte olacaklarını belirten Günci, elmada hastalık ve zararlılarını bir bütün olarak birlikte ele alacaklarını ve mücadele zamanlarına birlikte karar vereceklerini ifade etti. Günci, 2015 yılında Doğanşehir İlçesinde 17 üreticiye ait 1000 dekar alanda Elma Entegre Mücadele Projesinin uygulanacağını aktardı.
Toplantıda daha sonra söz alan Ziraat Mühendisi Badin Kılıç ise, güvenilir gıda ve güvenilir gıdanın nasıl üretileceği konusunda katılımcılara bilgiler verdi. Elma Entegre Mücadelesi hakkında geniş kapsamlı bir sunum gerçekleştiren Kılıç, “Entegre Mücadele uygularken tüm biyolojik yöntemleri ve kültürel tedbirleri uygulayacağız. Kimyasal mücadeleyi ise en son çare olarak düşüneceğiz. Üreticilerimizin yapmış oldukları uygulamaları kayıt altına alacağız. Bir ürünün izlenebilir olması, halkın ve tüketicinin hiç şüphelenmeden gıdayı yiyebilmesi çok önemli. Tarladan sofraya kadar üretimin her aşamasında izlenebilirliği üretici kayıt defteri reçete sistemi ve Entegre Mücadele sistemleri ile mevzuatlar açısından da sağlamaya çalışacağız” dedi.
Ziraat Mühendisi Şevket Fidan da, Bitki Koruma Ürünlerinin Uygulanması konusunda katılımcılara eğitim verdi. Eğitime katılan üreticilere Doğanşehir İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından, Bitki Koruma Ürünleri Uygulayıcı belgesi verilecek.
PROJENİN AMACI NEDİR?
Projenin amacının, sürdürülebilir üretimi, dış ticarette istikrarı ve üreticilerin olası gelir kaybını önlemek olduğunu belirtilerek kaliteli ve ilaç kalıntı riski az olan ürün elde etmek, insan sağlığı ve çevrenin korunmasını sağlamak olduğu dile getirildi.