Müzeleri gezen Sinop Valisi Dr. Yasemim Özata Çetinkaya, “Müzedeki mozaikleri görünce çok şaşırdım ve Sinop’ta çok zengin bir mozaik varlığı olduğunu da duyduğumda da bunun hiç işlenmemiş olduğuna çok üzüldüm” dedi.
Vali Dr. Yasemim Özata Çetinkaya, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü ile Sinop Arkeoloji, Etnografya Müzelerini ziyaret ederek incelemelerde bulundu. İlk ziyaretini İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü’ne gerçekleştiren Vali Çetinkaya’yı müdürlük binasında İl Kültür ve Turizm Müdürü Hikmet Tosun, Müze Müdürü Hüseyin Vural, Kütüphane Müdür Vekili Semra Yalçın ve kurum personeli karşıladı.
İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü’ndeki galeri salonu, konferans salonu ve çalışma atölyeleri ile müdürlük idari hizmet birimlerini gezen Vali Çetinkaya, daha sonra Arkeoloji Müzesi’ne geçti. Müze Müdürü Hüseyin Vural müzede bulunan mermer mimari eserler, mil taşları, mezarlar, heykeller, pitoslar ve çok sayıda tarihi mozaik, Helenistik, Roma, Bizans, Selçuk ve Osmanlı devrine ait eserler hakkında Vali Çetinkaya’ya bilgiler verdi. Ayrıca Avrupa Birliği Karadeniz Havzası Sınır Ötesi Hibe Programınca desteklenen ve Ekonomistler Platformu’nca yürütülen Karadeniz İpek Yolu Koridoru projesi hakkında bilgiler aldı.
Müze Müdürü Hüseyin Vural, 2013 yılından beri devam eden proje kapsamında Türkiye’de Karadeniz Bölgesi’nde 20 il ve çevre ilçelerde çalışma yapıldığını, buralarda 100 eser belirlendiğini ve bu eserlerden üçünün Sinop’ta olduğunu ifade etti. Vural, Paşa Tabyaları, Sinop Kalesi ve Tarihi Cezaevi’nin Ekonomistler Platformu’nca bastırılan “Karadeniz İpek Yolu Koridoru Karadeniz’in 100 İncisi” kitabında yer aldığını ve bu kitabın Almanca, İngilizce ve Rusya çevrilerinin de yapıldığını belirtti.
Zengin bir tarihi eser envanteri bulunan Sinop Arkeoloji Müzesi içinde ve bahçesinde çok sayıda tarihi mozaik eserin yer aldığını gören Vali Çetinkaya, “Sinop’a geldiğimden beri tarihi ve turistlik faaliyetlerle ilgili pek çok bilgi aldım, eser okudum. Ancak mozaiklerle ilgili hiçbir bilgiye rastlamamıştım. Müzedeki mozaikleri görünce çok şaşırdım ve Sinop’ta çok zengin bir mozaik varlığı olduğunu da duyduğumda da bunun hiç işlenmemiş olduğuna çok üzüldüm. Bundan sonra Sinop’taki mozaik varlığını brifinglerimize ve tanıtım çalışmalarımıza mutlaka ekleyelim” ifadelerini kullandı.
Vali Çetinkaya son olarak, tapu kayıtlarında 19 yy. başlarına ait olduğu belirtilen Sinop’taki Osmanlı dönemi mimari örneklerinden biri olan Etnoğrafya Müzesi(Arslan Torunlar) Konağı’nda da incelemelerde bulunarak, ağırlıklı olarak ahşabın kullanıldığı 2 katlı müzede sergilenen eserler hakkında bilgiler aldı.
Çetinkaya, müzeleri ziyareti ardından, “İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü yetkililerine, Türkiye genelinde yılın 365 günü ziyareti açık bulunan 84 müzenin içerisinde Sinop Arkeoloji Müzesi, Sinop Etnoğrafya Müzesi ve Sinop Tarihi Cezaevi olmak üzere üç müzenin bulunması ilimizin turizm potansiyelini ortaya koyan çok önemli bir husustur. Bunu çok iyi kullanmalıyız” şeklinde konuştu.