Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü koordinatörlüğünde yürütülen Çocuk Koruma Mobil Ekip çalışmaları, Mersin merkez ilçelerinin yanı sıra Erdemli ve Kızkalesi tatil beldelerinde yoğunlaştı.

İl Çocuk Hakları Koordinatörü Mustafa Sarı, çalışmalara ilişkin yaptığı açıklamada, turizm beldelerinde çocukların olumsuz koşullarda çalıştırılmasının yasal mevzuatlar açısından yasak olduğunu belirtti. Bu nedenle mobil ekibin çalışmalarını tatil beldelerinde yoğunlaştırdığını ifade eden Sarı, “Çocuğun yüksek yararını korumak için çocuklarını çalıştıran kişiler uyarılmakta, tekrarı halinde yasal işlem yapılmaktadır. Suriyeli ailelere Türkçe-Arapça el ilanı ve uyarı belgeleri tebliğ edilmekte, Arapça tercüman aracılığı ile bilgilendirilmektedir” dedi.

Çocukların özellikle turizm beldelerinde çalıştırılmalarıyla istismar edildiklerine dikkat çeken Sarı, bunun yanı sıra turizmin de olumsuz yönde etkilenmesine neden olabildiğini kaydetti. Sarı, “Çocukların ihmal ve istismara uğramaması için uzman ekiplerimizce çocuklarımızı sokağın riskinden korumak için çalışmaktayız. Çalışmalarımızda Mersin merkez ve Tarsus ilçesinin yanı sıra Erdemli sahil şeridinde turizmin yoğun olduğu Kızkalesi ve Silifke ilçesine bağlı Susanoğlu Mahallesinde çalışmalarımızı yoğunlaştırmayı amaçlamaktayız. Çalışmalarda ayrıca vatandaşlarımızın çocukları çalıştırmamaları ve çocuklardan alışveriş yapılmaması için uyarı içerikli karton simitleri dağıtmaktayız” ifadelerini kullandı.

Bu sorunun, tüm bireylerin destek ve yardımıyla çözülecek sosyal bir sorun olduğunu vurgulayan Sarı, şunları kaydetti: “Sorunun çözümü için yapılması gereken, vatandaşlarımızın öncelikle trafik ışıklarında ve sokaklarda dilenen, cam silen, mendil satan çocuklara para vermemeleridir. Devletimiz ailesi yoksul olan çocuklarımıza yardım etmektedir. Bu nedenle ‘çocuk evine para kazandırıyor’ anlayışı yanlıştır. Çocuğun yeri çocuk parkı, kütüphane ve oyun alanlarıdır.”