Kıbrıs Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis, doğalgaz boru hattının, Türkiye’den geçmesinin ihtimal dışı olmadığını ancak boru hattının, nereden geçeceğine karar vermelerinin de kendilerine bağlı olmadığını ifade etti.
Kıbrıs Rum Kesiminde yayınlanan Haravgi gazetesinde yer alan söyleşisinde Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis, Güney Kıbrıs-Yunanistan-Mısır arasındaki üçlü zirve sonrasındaki adımın ne olacağı ve bu çabaya İsrail’in de dahil olup olmayacağı şeklindeki soruya da yanıt verdi. Anastasiadis, boru hattının Türkiye’den geçmesinin ihtimal dışı olmadığını ayrıca boru hattının nereden geçeceğine karar vermelerinin kendilerine bağlı olmadığını, bunun ayrıca hissiyat konusu da olmadığını ifade etti.
Anastasiadis, doğal gazın Avrupa’ya, Türkiye üzerinden götürülmesinin ele alınıp alınmadığı sorusu üzerine, boru hattının nereden geçeceğine karar vermelerinin kendilerine bağlı olmadığını buna, yatırım yapacak olan şirketlerin yapılacak olan incelemelerden sonra karar vereceğini söyledi. Anastasiadis sözlerinin devamında bir örnek vererek, konuya ilgi duyan Avrupalı yatırımcıların, Girit, Yunanistan ve Avrupa boru hattının daha ekonomik olacağını değerlendirmesi durumunda, bunu yapmayı tercih edeceğini, özellikle Kıbrıs sorununun çözümünden sonra, boru hattının Türkiye, Yunanistan ve Avrupa’dan geçmesini tercih etmeleri durumunda da o bunun yapılacağını ifade etti. Anastasiadis, Kıbrıs sorununun çözümünden ortaya çıkacak ekonomik faydaların yanı sıra Türkiye ile Yunanistan ilişkilerinin normalleşmesinin, Kıbrıs sorununun çözümünün en önemli avantajlarından biri olacağını da söyledi.
İsrail konusuna da değinen Anastasiadis, İsrail ile sürekli temas halinde de olduklarını, gelecek haftalar için, İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu ile görüşme planlandığını belirtti. Anastasiadis, bölgede oluşturulan ittifakların hiç kimsenin aleyhine olmadığını özellikle hiç kimseyi, Türkiye’de dahil, dışarıda bırakmadığını ifade etti. Anastasiadis söyleşisinin ikinci bölümü çerçevesinde, ekonomi, özelleştirme, KİT’ler gibi iç konulardan da bahsetti.