SAMSUN (AA) - ERCAN DİLAVER - Canik Belediyesince hizmete sunulan, haftanın 6 günü ilçenin değişik noktalarında kurulan pazar yerlerinde konuşlandırılan "mobil mescit"te aynı anda 8 kişi namaz kılabiliyor.

Belediye Başkanı Osman Genç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, toplumun ortak mekanlarından birinin pazar yerleri olduğunu, hafta boyunca 6 bölgede halk pazarları kurulduğunu söyledi.

Halk pazarlarındaki en büyük gereksinimin, dini görevlerin yerine getirilmesi ve diğer ihtiyaçların giderilmesi için lavabo ve mescit olduğuna dikkati çeken Genç, "Bu ihtiyaçları gidermek için mobil mescit ve lavaboya ihtiyaç duymuştuk. Türkiye'de ilki gerçekleştirdik. Vatandaşımızın ihtiyacını gidermek için bay ve bayan olmak üzere ibadetlerini yapabilecekleri mobil mescit ve yanında da abdesthane kurarak bu hizmeti sunduk" diye konuştu.

Genç, uygulamanın en çok pazarda tezgah açan kadınları mutlu ettiğini anlattı.

Pazarcıların yıllarca yakınlardaki okullara, camilere ve tanıdıklarının evine giderek ibadetlerini ve diğer ihtiyaçlarını giderdiklerini belirten Genç, "Bu sorunu nasıl çözebiliriz' diye düşündük. Sadece bir pazarımız olmadığı için sabit bir mekan yerine mobil mescit yapma ihtiyacını hissettik. Bu ihtiyacı giderdiğimizde ve hayata geçirdiğimizde hakikaten bayanların çok mutlu olduğunu gördük. Türkiye'nin her yerinde diğer pazar yerlerinde olması gerektiğini ifade ettiler" değerlendirmesinde bulundu.

- "Her gün ayrı yerde kuruluyor"

Genç, "Kendi mühendislerimizin çizdiği projeyi Sakarya'da bir fabrikada yaptırarak hayata geçirdik. Bu, bizim kendi projemizdir. 4 bayan, 4 erkek aynı anda namaz kılabiliyor" diyerek, 15 metrekarelik mescidin iki abdesthanesi ve lavabosu bulunduğunu, traktör veya kamyonla çekildiğini söyledi.

Genç, mobil mescidin her gün bir pazar yerinde sabah erkenden kurulduğunu, akşam kaldırıldığını sözlerine ekledi.

Mobil mescitte namaz kılan vatandaşlardan Ali Kemal Tural da uygulamanın oldukça güzel olduğunu dile getirerek, mescidin temiz olduğunu, ibadetlerini rahatlıkla yerine getirdiklerini anlattı.

Canik Belediyesine bu uygulamadan dolayı teşekkür eden Tural, "Burada pazar alışverişimizi yaptığımız sırada camiler uzak kalabiliyor. Hemen pazar yerine yakın noktada bulunan belediyemizin bu hizmetinden yararlanarak ibadetimizi yerine getirebiliyoruz. Lavabosu ve abdesthanesi de var, çok temiz ve güzel" ifadesini kullandı.