Çorum Ufuk Akademi Derneği tarafından düzenlenen 'Kültür Şöleni'ne 5 farklı ülkeden 20 öğrenci katıldı. Türkmenistan, Ruanda, Yemen, Kırgızistan ve Senegalli öğrenciler, Samsun 19 Mayıs Üniversitesi'nde okuyor. Ülkelerindeki Türk okullarında okuduktan sonra mezun olan öğrenciler, Samsun 19 Mayıs Üniversitesi'ni kazanarak Türkiye'ye geldi.

Devlet Tiyatro Salonu'nda düzenlenen şenliğe çok sayıda davetli katılırken, salona sığmayan bazı vatandaşlar kurulan sinevizyonda programı takip etti. Ufuk Akademi Derneği'nin 'Kültür Şöleni'ne katılan gençlerin okudukları şarkı, şiir ve halk oyunları gösterileri ayakta alkışlandı. Program esnasında oğlu Japonya'da öğretmenlik yapan Ramazan Aslan, çiçek takdim edilmek üzere sahneye davet edildi. Bu sırada göz yaşlarına hakim olamayan Aslan, davetlilerin de duygulu anlar yaşamasına sebep oldu.

Ufuk Akademi Derneği Başkanı Yakub Beşoluk, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, öğrencileri Çorum'da ağırlamaktan memnuniyet duyduklarını ifade etti. Gönüllü Anadolu insanının yıllar önce ektikleri fidanların bugün meyve verdiğini söyleyen Beşoluk, ''Hayırsever Anadolu insanımızın yurt dışında açtığı okullarda öğrenim gören bu arkadaşlarımız, aslında lisan-ı hal ile çok şey anlatıyor. Oralarda okullar açılarak ekilen sevgi tohumları bugün çiçek açıyor ve bu durum ülkemiz ve vefakar Anadolu insanımızın göğsünü kabartıyor.'' dedi.

Ruanda'da bulunan Türk okulundan mezun olan Manzi Bakari Mohamed, öğretmenlerinin kendilerine sevginin ne kadar önemli olduğunu öğrettiğini kaydetti. 6 dil bilen Mohamed, kendini eğiten gönüllü öğretmenlerin fedakarlığından bahsederek, ''Onlar bizlere her şeyden önce sevmeyi öğretti. Bugün burada olmamıza ve benim 6 dil öğrenmem onlar sayesinde oldu. Okulumu bitirdikten sonra eğer imkan olursa Türk okullarında öğretmen olmak istiyorum.'' dedi. Program sonunda öğrencilere çiçek takdim edildi. Kültür Şöleni'nin kapanışı ise 'Yeni Bir Dünya Şarkısı' ile son buldu.