Filipinler Komünist Partisi (CPP) ve silahlı kanadı Yeni Halk Ordusunu  (NPA) temsil eden NDFP, hükümet temsilcileriyle yapılan barış görüşmelerinde,  terörle mücadelede konusunda hükümetin yanında olduklarını açıkladı.
 
NDFP Başmüzakerecisi Fidel Agcaoili, cephenin internet sayfasından  yaptığı açıklamada, "Hükümet güçlerinin Maute, Ebu Seyyaf ve Ensar El Halife'ye  karşı verdiği mücadeleye odaklanması için CPP ve Mindanao'daki NPA birimlerine  Filipinler Silahlı Kuvvetleri ve Filipinler Ulusal Polisine karşı saldırı  düzenlemekten kaçınmaları çağrısında bulunuyoruz." ifadesine yer verdi.


 
Agcaoili, temel prensipleri ve sabit politikaları gereği terörü  kınadıklarını ve terörle mücadele ettiklerini belirtti.
 
Filipinler hükümetiyle komünist isyancılar arasındaki barış  görüşmelerinde hükümetin barış temsilcisi olan Silvestre Bello, 6 Haziran'da,  CPP'nin silahlı kanadı NPA'nın geçen ayın sonunda Maute militanlarına karşı  destek vermeyi teklif ettiğini söylemişti. Bello, hükümetin, Maute, DEAŞ, Ebu  Seyyaf ve diğer terörist gruplara karşı mücadelede tam bağlılık teklifini  memnuniyetle karşıladığını belirtmişti.
 
CPP ve NPA, ülkede 1969'dan bu yana saldırılar düzenliyor. Asya'nın en  uzun soluklu direniş hareketlerinden biri kabul edilen örgütün silahlı  eylemlerinde resmi verilere göre 40 bine yakın kişi hayatını kaybetti.

Kaynak:Milliyet