Uzun süredir borç krizinden çıkamayan Porto Riko'nun Valisi Ricardo Rossello, adanın kreditörlerle yapılan müzakerelerde başarı sağlanamadığından ötürü federal iflas mahkemesine başvuracağını açıkladı. 
 
İç işlerinde bağımsız olmasına karşın ABD toprağı statüsüne sahip olan  Porto Riko, başvurunun kabul edilmesi durumunda diğer Amerikan eyaletleri ve kentlerinden farklı bir iflas sürecine tabi tutulacak.  
 
ABD yönetimi tarafından adadaki borç krizine yönelik olarak geçen yıl  çıkarılan “Porto Riko Denetim, Yönetim ve Ekonomik İstikrar Yasası” (PROMESA)  çerçevesinde borç yapılandırmasına gidebilecek Porto Riko hükümeti, böylece  kreditörlerinden borçlarının hafifletilmesini talep edebilecek.
 
Ada, eski Başkan Barack Obama'nın imzasını taşıyan bu yasa sayesinde  borçlarının bir bölümünü, geçen yılın temmuz ayından bu yana dondurmuştu.
 
ABD tarihinin en büyük iflası 
 
Yaklaşık 3,6 milyon Amerikan vatandaşına ev sahipliği yapan Porto  Riko'da kişi başına düşen kamu borcunun, ABD'nin tüm yerel yönetimlerinden daha  yüksek olması dikkati çekiyor.  
 
Yoksulluk oranının yüzde 45'e ulaştığı Porto Riko’nun 73 milyar  dolarlık borcunu ödeyemeyerek temerrüde düşmesi, ABD tarihindeki en büyük  temerrüt vakası olacak.  
 
Finansal krizdeki Yunanistan'la benzer sorunlar yaşayan ve temerrüdün  eşiğinde olan Porto Riko'ya "ABD'nin Yunanistan'ı" yakıştırması yapılıyor. 
 
Bununla birlikte Porto Riko, farklı bir iflas sürecine tabi  tutulmasına karşın ABD'nin iflas bayrağı çeken ilk yerel yönetimi  olmayacak. Michigan eyaletindeki Detroit, California eyaletindeki Stockton ve  Alabama eyaletindeki Jefferson County, ülkede daha önce iflasını açıklayan  şehirler arasında yer alıyor.  

Kaynak:Vatan