Kütahya’nın Simav ilçesinde Belediyenin önderliğinde Dumlupınar Üniversitesi İlahiyat Fakültesi tarafından düzenlenen Simav’lı ünlü İslam Alimi Abdullah-i İlahi paneline vatandaşlar yoğun ilgi gösterdi.
Belediye Yeni Düğün Salonu’nda düzenlenen panele hem yönetici hem de konuşmacı olarak katılan Kütahya İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Bilal Kemikli, ünlü İslam Alimi Abdullah-i İlahi’nin Simav’da dünyaya geldiğini ve daha sonra Semerkant’a gidip devrin en meşhur mutasavvıflarından Ubeydullah Ahrar'a intisap edip Seyrüsülük'ünü tamamlayıp icazet aldıktan sonra İstanbul’a dönerek Nakşibendiliğin Anadolu topraklarında yayılmasını sağlayan önemli bir alim ve Allah dostu olduğunu söyledi.
Abdullah-i İlahi’nin İslam dünyasında “Molla İlahi veya Abdullah Simavi” olarak da tanındığına dikkat çeken Prof. Dr. Kemikli, Abdullah-i İlahi’nin yurda döndükten sonra Simav, Kütahya, Bursa ve İstanbul'da kurduğu ilim meclislerinde halkı irşat ettiğini bildirdi.
Prof. Dr. Kemikli Abdullah-i İlahi’nin Anadolu'daki irşat halkası genişleyince Selanik'e 40 kilometre uzaklıkta bulunan Vardar Yenicesi'ne gittiğini ve vefatına değin burada, akıncı ruhları uyandırıp, ilim ve irfanla halkı aydınlatan yüce bir İslam alimi olduğunu söyledi.
Panelde ayrıca, Bursa İlahiyat Fakültesi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mustafa Kara, Uşak İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Rıfat Okutan, Bursa İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Abdülrezzak Tek, Kütahya İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Yard. Doç. Dr. Selami Erdoğan ile Kütahya İlahiyat Fakültesi Öğretim Görevlisi Abdullah Çakır Simavlı ünlü İslam Alimi Abdullah-i İlahi’nin ilmi, hayatı ve tasavvuf anlayışı ile ilgili detaylı sunumlarda bulundular.
Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından Halil Ağa Camii Din görevlisi Murat Karabulutlu tarafından Kuran tilafeti ile başlayan panelde açış konuşması yapan Simav’ın AK Partili Belediye Başkanı Süleyman Özkan, katılımcılara teşekkür etti.
Başkan Özkan, “Böylesine anlamlı bir şahsiyetin hayatı başta olmak üzere ilmi ve tasavvuf anlayışının ele alındığı bir panelin onun doğup büyüdüğü ilçemizde düzenlenmesinde emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Simav’da doğup büyüyen ve ilim ve irşat uğruna başka yerlere göç eden Allah dostu Abdullah-i Simavi’nin eserlerinin ilçemizde yaşatılması için elimden gelen çabayı sarf edeceğim” dedi.
Simav Belediye Başkanı Süleyman Özkan’ın yanı sıra Simav Teknoloji Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Muammer Gavas, Simav Meslek Yüksek Okulu Müdürü Doç. Dr. Rüştü Güntürkün, Simav İlçe Milli Eğitim Müdürü Mehmet Şirikçi, Simav Belediye Başkan Yardımcısı Yılmaz Girgin, okul müdürleri ile bazı belde belediye başkanları ile vatandaşların katıldığı panele ilçede faaliyet gösteren bazı sivil toplum kuruluşları da destek verdi.
Yaklaşık 3 saat süren panelin sonunda Belediye Başkanı Süleyman Özkan katılımcılara günün anısına birer plaket takdim etti. (MY-EFE)