Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, taklit veya tağşiş yapıldığı kesinleşen 39 parti ürün ile içeriğinde ilaç etken maddesi tespit edilen 6 parti ürünü açıkladı.
Bakanlıktan yapılan açıklamada, Gıda Güvenliği Bilgi Sistemi’nin kurulması, riske dayalı denetim sistemine geçilmesi gibi çalışmalar neticesinde 2014 yılı sonu itibariyle yaklaşık 600 bin denetim gerçekleştirildiği belirtildi. 2014 yılı sonu itibariyle 600 bin denetim sonucu 155 parti ürün taklit-tağşiş kapsamında ve 40 parti ürün ise içerisinde bulunmaması gereken ilaç etken maddesi bulunduğunun tespit edildiği kaydedildi. Birinci grupta yer alan taklit veya tağşiş yapıldığı kesinleşen ürünlerle ilgili olarak toplam 39 parti ürün (et ürünü, süt ürünü, bal, fıstık ezmesi, zeytinyağı) açıklandı. Taklit ve tağşiş edilmiş ürünleri üreten firmalar hakkında 5996 sayılı Kanun kapsamında 13 bin 304 Türk Lirası idarî para cezası uygulanarak, bu ürünlerin mülkiyetinin kamuya geçirilmesine karar verildiği ifade edildi.
İkinci grupta yer alan kişilerin sağlığını tehlikeye düşürebilecek şekilde laboratuar analizleri neticesinde içeriğinde ilaç etken maddesi tespit edilen 6 parti ürün (takviye edici gıda, çikolata ve enerji içeceği) açıklandığı vurgulanan açıklamada, “Bu ürünler, masrafları sorumlusuna ait olmak üzere piyasadan toplatılmakta ve ürünlerin mülkiyeti kamuya geçirilmektedir. Ayrıca, söz konusu ürünleri üreten veya piyasaya arz edenler hakkında kamunun sağlığına karşı suçlar kapsamında Cumhuriyet Savcılığına suç duyurusunda bulunulmuştur" denildi.