Kazakistan’ın başkenti Astana’da gerçekleşen Suriye  konulu toplantının ilk gününde askeri muhalefet heyeti, Rusya'nın Hama ve  Dera'daki hava saldırıları ile görüşmelerde sunduğu ağır şartlara tepki  göstererek görüşmelere katılımını askıya aldı. 
 
Astana'da Rixos Otel'de başlayan Suriye konulu toplantıların 4.  turunda, görüşmelere katılan askeri muhalefet heyeti, önerilerini içeren bir  belgeyi taraflara iletmesinin ardından otelden ayrıldı.
 
Daha sonra AA muhabirine açıklama yapan muhalif kaynaklar, Rusya'nın  Suriye'de Hama ve Dera illerinde düzenlediği hava saldırılarının kabul edilemez  olduğunu bildirdi.
 
Çatışmaların sonlandırılmasını görüşmek üzere geldikleri Astana'da  toplantı sırasında dahi hava saldırıları düzenlendiğine dikkati çeken kaynaklar,  Rusya'yı iyi niyetli olmamakla eleştirdi.
 
Muhalif kaynaklar, Rusya'nın toplantıda ele alınmak üzere sunduğu  şartların çok ağır olduğunu da kaydederek, tüm bu nedenlerle görüşmelere  katılımlarını geçici olarak askıya aldıklarını açıkladı.
 
İki gün sürcek şekilde planlanan Astana görüşmelerinde Türk heyetine  Dışişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Sedat Önal, Rus heyetine Devlet Başkanı  Vladimir Putin'in Suriye Özel Temsilcisi Alexander Lavrentiev, İran heyetine  Dışişleri Bakan Yardımcısı Hüseyin Cabiri Ensari, Suriye askeri muhalefetine  Muhammed Alluş başkanlık ediyor. Beşşar Esed rejimi ise Beşar Caferi tarafından  temsil ediyor.
 
Görüşmelere, BM Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura, Ürdün  Dışişleri Bakanı Danışmanı Nawaf Wasfi Tel ve ABD Dışişleri Bakanlığının Yakın  Doğu İşlerinden Sorumlu Bakan Yardımcısı Steward Johnson da katılıyor.
 
Türkiye ve Rusya'nın garantörlüğünde Suriye'de çatışan taraflar  arasında sağlanan ateşkes 30 Aralık 2016'da yürürlüğe girmişti. Esed rejimi  güçlerinin ateşkesi ihlal etmesi üzerine, Kazakistan'ın başkenti Astana'da 23-24  Ocak'ta Türkiye ve Rusya öncülüğünde bir toplantı düzenlenmişti. Ateşkesin  güçlendirilmesi için toplanan Türkiye, Rusya, İran, BM, muhalefet ve rejim  heyetleri, ateşkesi izlemek için üçlü mekanizma kurulması konusunda anlaşmıştı.
 
6 Şubat'ta sadece garantör ülkelerin katılımıyla yapılan toplantıda  ateşkesi izleme mekanizmasına ilişkin teknik detaylar ele alınmıştı. Astana 2  toplantısı, 15-16 Şubat'ta düzenlenmişti.
 
Astana 3. toplantısı da 14-15 Mart’ta yapılmıştı. Toplantıda İran'ın  da Türkiye ve Rusya'nın yanı sıra ateşkesin garantörü olmasında anlaşılmıştı.  Askeri muhalefet, Rusya garantörlüğündeki rejim güçlerinin yoğun ateşkes  ihlallerinin sürmesi üzerine Astana 3 toplantısına katılmama kararı almıştı.   

Kaynak:Vatan