Olağan Genel Kurul'da güven tazeleyen Samsunspor Başkanı İsmail Erkurt Tutu, yaptığı konuşmada Samsunspor'un içinde bulunduğu maddi sıkıntılara değindi. 

YÖNETİLEBİLİR HALE GETİRİLDİ
Tutu, kulüp borcunun, ilk göreve geldiği dönemde içinden çıkılması zor bir durumda olduğunu, fakat geliştirilen projelerle bu sorunun yavaş yavaş aşıldığını dile getirdi. Tutu, "Yönetimdeyken kimsenin tahmin bile edemediği sıkıntılarla uğraştık. Yönetime ilk geldiğimizde bazı şanssızlıklarımız vardı. Bunlardan bir tanesi yönetime gelirgelmez bir önceki statü değişti. Bütün oyuncu borçları, transfere engel bir borç haline geldi. Yaklaşık 2-3 yılda FİFA-UEFA dosya borçları anında kulüplere tebliğ edilmeye başlandı. Bunlarda üstümüze dağ gibi borç yükü getirdi. Bunları çözmek Samsunspor'un geleceğini kurtarmaktı. Daha sonra çok ciddi şekilde uğraştığımız borçlar bizi bir stratejiye itti. Ne yapalım ne yapalım diye düşünüken, önce borcu azaltıp, kulübü yönetilebilir hale getirelim dedik. Bunun içinde kısa, orta ve uzun vadede projeler oluşturduk. Fakat hiç tahmin etmediğimiz puan silme cezalarıyla ve transfer yasaklarıyla karşılaştık. Yaptığımız projeler kısım kısım değişikliklere uğramak zorunda kaldı. Sportif anlamda yaşanan başarısızlıklar şehirde çok ciddi tepkilere sebep oldu. Bundan hepimiz çok üzüldük, çok yıprandık. Hak etmediğimiz şekilde eleştirildik ve hak etmediğimiz şekilde hakaretlere uğradık. Kimse, geçmişte bu sıkıntılara sebep olan insanları konuşmayı bir tarafa bırakıp, bu günkü yönetimde bu sıkıntıları yaşayan insanları eleştirmeye yöneldi" diye konuştu.

25 MİLYON ÖDENDİ
Borçları azaltırken, en büyük sıkıntıyı bütçe konusunda çektiklerini ifade eden Tutu, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Öyle bir borç yükü düşünün ki, bir sene uğraşıyorsunuz 10 Milyon, 15 Milyon TL para ödüyorsunuz, bir sene sonra borç aynı yere geliyor. Çünkü gelen borçların hepsi döviz bazında ve hepsinin faizi işliyor. 60 Milyonluk borcu 45'e düşüyorsunuz aynı bu sene yaşadığımız gibi; yine aynısını yaşıyoruz. 10 Milyon faiz işliyor yine eski rakama dönüyor. Bizde bunu aşabilmek için 3 yola başvurduk. Devlete olan borcumuzu tekrar yapılandırdık ki, sıkıntılarla karşı karşıya kalmayalım. İkincisi futbolcularla ilgili olan borcun büyük bir kısmını çözdük. Kulübe 2014 yılında geldiğimiz zaman 28 Milyon TL sadece futbolculara borcu vardı. Bunun yanında o dönemden gelen yine futbolcu avukatları, menejerleri gibi üçüncü şahıslara olan borçları vardı. Bunları da katarsak toplam 32-35 Milyon TL borcu vardı. '42 Milyon TL borcu var' diye diye teslim aldık. Oturduk bir hesap yaptık, o günkü borcumuz 66-67 milyon liraya çıktı. Basit bir örnek; Bahia diye bir oyuncumuz vardı. Her fırsatta ve her yerde de söyleyeceğim. Bu oyuncuya 275 Bin Euro gözüken bir borcumuz var. Kulüp kayıtlarında, o 42 milyon denilen borcun içinde yani. Resmi rakam bu. Fakat biz bu oyuncuya 1 Milyon 450 Bin Euro ödüyoruz. 
Yaklaşık 130 bin euro olan başka bir yabancı oyuncuya 400 küsür bin euro ödüyoruz. Yani o dönemki 30-32 milyon tl borcu, şuan ki Samsunspor futbol ailesine, size sunduğumuz raporlarda da göreceksiniz ki, şimdiki futbolcularımızın ücretleri de dahil olmak üzere 12-13 milyon liralara düşürdük. Yani Vergi ve devlet borcu dışındaki borçlardan sonra, planladığımız ikinci borç yapısının da 25-26 milyon lirasını ödedik. Tabi burda verilen desteklere gerçekten teşekkür etmek lazım. Samsunspor kulübümüz çok ciddi destekler aldı."

Haber: Onur EROL