Teröristler, Musul'un güneyindeki bir köyün kontrolünü ele geçirdi. Reuters, IŞİD'lilerin makineli tüfek ve toplarla saldırıya geçtiğini bildiriyor.

ABD'li korgeneral Stephen Townsend, Musul'da tarihi bir zafer kazanılsa da terör örgütü IŞİD'in yeniden ortaya çıkma riski bulunduğunu vurguladı. Twonsend'e göre, IŞİD'in bir kez daha görünmemesi için Irak'ta Şiilerin ağırlıkta olduğu hükümetin Sünnilere el uzatması gerekiyor: "Irak hükümeti farklı ve anlamlı bir şeyler yapmak zorunda. Sünni nüfusla barışmak için el uzatmalılar ve Bağdat yönetiminde temsil edildiklerini hissettirmeliler."

265 gün süren çarpışmanın ardından geride harabeye dönmüş bir şehir, evlerini terk etmek zorunda kalmış 1 milyona yakın insan kaldı. Uluslararası Af Örgütü, hem Irak güçlerinin hem IŞİD'in sivil kayıplara sebep olduğunu duyurdu. Uluslararası Af Örgütü'ne göre, ABD öncülüğündeki uluslararası koalisyon tarafından desteklenen Irak birlikleri gereksiz güç kullandı.

Terör örgütü IŞİD, 265 gün direndiği Musul'u iki gün önce tamamen yitirdi. Eski Şehir'in dar sokaklarına gizlenen son teröristler de bugün koalisyon savaş uçakları tarafından vuruldu.

Amerikan Associated Press (AP) haber ajansı foto muhabiri Felipe Dana, jetlerin bombardıman anını kadrajına almayı başardı.

Teröristlerden kontra saldırı

Reuters haber ajansı, Musul'da yenilen kanlı terör örgütü IŞİD'in şehrin güneyindeki bir köyün çoğunu ele geçirdiğini bildiriyor.

Irak ordu kaynakları ve bölge sakinlerine dayandırılan habere göre, gerilla taktiği uygulayan teröristler makineli tüfekler ve toplarla Musul'a 70 kilometre mesafedeki İmam Garbi köyünün yüzde 75'ini aldı.

Geçen hafta söz konusu köye saldırı başlatan IŞİD'e karşı bölgeye askeri takviye bekleniyor.

ABD: Sünnilere el uzatılsın yoksa IŞİD yeniden ortaya çıkar

BBC'ye röportaj veren ABD'li korgeneral Stephen Townsend ise, Musul'da tarihi bir zafer kazanılsa da terör örgütü IŞİD'in yeniden ortaya çıkma riski bulunduğunu vurguladı.

Twonsend'e göre, IŞİD'in ikinci kez hortlamaması için Irak'ta Şiilerin ağırlıkta olduğu hükümetin Sünnilere el uzatması gerekiyor:

"Irak hükümeti farklı ve anlamlı bir şeyler yapmak zorunda. Sünni nüfusla barışmak için el uzatmalılar ve Bağdat yönetiminde temsil edildiklerini hissettirmeliler."

Trump: Artık günleri sayılı

Musul'daki zafer Irak genelinde kutlanmaya devam ederken, ABD'den de kutlama mesajları geldi.

ABD Başkanı Donald Trump, yazılı açıklamasında zaferi uzun süren bir kabustan uyanma olarak niteledi. Irak ordusunu tebrik eden Trump, "Teröristlerin bir zamanlar halifelik ilan ettiği Musul'daki zafer, örgütün Irak ve Suriye'deki günlerinin sayılı olduğunun sinyalini veriyor" dedi.

BD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson ise, IŞİD'in yenilmesinin önemli bir kilometre taşı olduğunu 

Af Örgütü: Irak birlikleri gereksiz güç kullandı

265 gün süren Musul çarpışmasının ardından geride harabeye dönmüş bir şehir, evlerini terk etmek zorunda kalmış 1 milyona yakın insan kaldı.

Uluslararası Af Örgütü, çatışmalarda hem Irak güçlerinin hem IŞİD'in sivil kayıplara sebep olduğunu duyurdu. Örgüt'ün Ortadoğu sorumlusu Lynn Maalouf, "Musul halkının tanık olduğu dehşetler ve tüm tarafların insan hayatını görmezden gelmesi cezasız kalmamalı" dedi.

Uluslararası Af Örgütü'ne göre, ABD öncülüğündeki uluslararası koalisyon tarafından desteklenen Irak birlikleri gereksiz güç kullandı. Salı günü yayımlanan 50 sayfalık raporda, "Irak ve koalisyon güçleri sivilleri korumak için gerekli önlemleri almakta başarısızlığa uğradı ve bunun yerine onları yoğun nüfusu olan bölgelerde asla kullanılmaması gereken silahların yaylım ateşine maruz bıraktı" denildi.

IŞİD sivilleri elektrik direklerine astı!

Kanlı terör örgütü IŞİD ise raporda sivilleri canlı kalkan olarak kullanmak, kentten kaçmaya binlerce insanı öldürmek ve başkalarına örnek olsunlar diye elektrik direklerine asmakla suçlandı.

GÜN GÜN OPERASYON

- Büyük operasyon, ABD'nin başını çektiği uluslararası koalisyonun desteğiyle 17 Ekim'de başladı.

- 1 Kasım'da IŞİD mevzilerinde ilk gedik açıldı, Ordu birlikleri Musul'un doğusuna girdi. Terör örgütü lideri Ebubekir El Bağdadi, "Ölene kadar savaşın" çağrısını yaptı.

- Musul'un batısından ilerleyen güçler kuzeydeki Peşmergelerle 23 Kasım'da birleşti, tamamen kuşatılan kentin Rakka ile bağlantısı kesildi.

- 8 Ocak'ta ordu birlikleri kenti ikiye bölen Dicle Nehri'ne kadar ilerledi.

- Dicle Nehri'nin doğusunda kalan tüm mahalleler 18 Ocak'ta IŞİD'den temizlendi, terör örgütüne büyük bir darbe vuruldu.

- 19 Şubat'ta kentin batı yakasını IŞİD'den kurtarmak için ikinci operasyon başladı.

- Terör elebaşı Ebubekir el Bağdadi'nin hilafet ilan ettiği tarihi El Nuri Camii, 21 Haziran'da militanlar tarafından havaya uçuruldu.

- 29 Haziran'da Irak ordu birlikleri artık enkaza dönen El Nuri Camii külliyesini teröristlerden temizledi.

- 9 Temmuz'da Musul kurtarıldı, kanlı terör örgütünün kökü elinde tuttuğu en büyük kentten kazındı.

Yeni hedef Türkmen kenti Telafer

Musul, terör örgütünün elindeki en büyük kent konumundaydı. 17 Ekim'de başlayan büyük operasyonda son olarak Eski Şehir bölgesindeki El Nuri Camii Haziran ayı sonunda kurtarıldı. Bağdadi'nin 28 Haziran 2014'te yüzünü ilk ve son kez gösterdiği tarihi cami, 21 Haziran'da militanlarca havaya uçurulmuştu. Caminin geri alınmasıyla, operasyonun en önemli sembolik adımı atıldı.

Musul'daki zaferden sonra ordu birliklerinin yeni hedefi kentin batısındaki Telafer. Zira, Türkmen kenti Telafer, Kerkük'ün batısındaki Havice ile ülkenin Suriye sınırındaki geniş bir alan halen IŞİD'in kontrolünde.

Büyük Musul operasyonuna ordu birliklerinin yanı sıra Peşmerge, Şii milisler Haşdi Şabi ve Sünni aşiret güçlerinin de dahil olduğu 100 bin silahlı unsur katıldı.  ABD ise hava saldırılarıyla operasyona destek verdi.

Bugüne kadar Irak güçleri 800'den fazla kayıp verdi, 5 bine yakın asker ise yaralandı. Öldürülen teröristlerin sayısı 17 bini geçti. Bu rakam, başlangıçtaki tahminleri aşıyor. Zira, operasyondan önce Musul'da 6 bin kadar IŞİD'linin bulunduğu tahmin ediliyordu.

Kenti ikiye bölen Dicle Nehri'nin doğusundaki mahalleler Ocak 2017'de tamamen kurtarıldı. 19 Şubat'ta başlayan batı yakası operasyonu hızlı bir şekilde ilerlese de Eski Şehir'in kapısına dayanıldığında ilerleme neredeyse durdu. Ordu birlikleri, aylarca Eski Şehir'i kurtarmak için savaştı.

Topraklarının dörtte birini yitirdi

IŞİD, geçen yıl elindeki toprakların dörtte birini kaybetti. 2014'ten bu yana Irak'ta kaybettiği alan ise yüzde 65'in üstünde. Kanlı örgüt, geçen yıl Irak Felluce ve Libya Sirte gibi çok önemli kalelerini yitirdi. Örgütün Ortadoğu'nun batısındaki en büyük merkezi El Bab ise, Fırat Kalkanı Harekâtı'yla 23 Şubat tarihinde geri alındı.

5 kıta, 30'u aşkın ülke

IŞİD, Mayıs ayından bu yana İngiltere Manchester ve Londra, Filipinler Mindanao, Endonezya Cakarta, Fransa Paris ve İran Tahran'da saldırı düzenledi. bugüne kadar 30'dan fazla ülkeyi hedef alan ve sayıları 200'e yaklaşan saldırıların bazıları doğrudan örgüte üye teröristler tarafından yapıldı, bazılarında ise yerel militanlar kullanıldı.

Amerikan CNN International'ın Şubat ayında yaptığı derlemeye göre, beş kıtayı kana bulayan saldırılarda 2 binden fazla insan öldü. Irak ve Suriye'deki savaşta ölenlerin sayısı ise tam bilinmiyor. Örgütün katlettiği sivil veya askerlerin on binlerce olduğu tahmin ediliyor.

Kaynak:Milliyet