Amasya Üniversitesi Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu (MYO) öğrencileri ve öğretim elemanları ASELSAN’a ve Makine Kimya Enstitüsü (MKE) Sanayi ve Teknoloji Müzesi’ni ziyaret ettiler.
Makine programı ve otomotiv teknolojisi programı öğrencilerinin derslerde gördükleri konuların alandaki uygulamalarını görmeleri amacıyla Türkiye’nin önemli kuruluşlarından ASELSAN’ı gezdiklerini belirten Teknik Bilimler MYO Doç. Dr. Feda Öner, “Dünyanın en büyük savunma sanayi şirketlerinin sıralandığı ABD merkezli Defence News Top 100 listesinde 74’üncülükten 67’nci sıraya yükselen Türk savunma sanayinin gözbebeği kuruluşlarından ASELSAN’ın yeni hedefi ise ilk 50’ye girmektir. ASELSAN’daki gezimizde bu güzide kuruluşumuzun teknolojiye yön verdiğini, bilgiyi, güce ve güvene dönüştürdüğünü gördük. Savunma sanayimizde dışa bağımlılığı kaldırmak için çalışan ASELSAN’da Altay tankımızın seri üretimine yakın zamanda başlanacağı bilgisini aldık. Uçağımızı, tankımızı, yüzde yüz yerli yapıyorlar. Atak helikopterini seri üretiyorlar. Milli trenimizin yapımında önemli rol alacaklar. Biz de öğrencilerimizle birlikte bu çalışmaları yerinde gördük, gurur duyduk” dedi.
MKE Sanayi ve Teknoloji Müzesi’nin de önemine değinen Doç Dr. Öner, “Ülkemiz sanayisinin tarihi gelişim sürecini anlatan mükemmel bir müze. Müze, tarihimiz boyunca sanayi ve teknolojik kültürel varlıklarımızın bu günlere ve geleceğe taşınması için çok büyük bir görev üstlenmiş. Endüstri ve mühendislikle ilgili objelerin, belgelerin toplanması, ev sahipliğini yapması, araştırılması, korunması ve sergilenmesi amacıyla kurulmuş. Bu çerçevede Türkiye sanayi tarihinin yazılmasına ve ülkemizin üretim kültürünün oluşmasına katkı sağlıyor. Başta MKE olmak üzere ülkemizin sanayisine yön vermiş kurumlara ve kişilere ait eserleri sergiliyorlar. Derslerde sadece resimler ile öğretilen birçok cihazı inceleme fırsatı bulduk. Emeği geçenlere ziyaret ettiğimiz birimlerin kurum yöneticilerine ve mühendislerine çok teşekkür ediyorum” diye konuştu.
Teknik gezilerle öğrencilere meslek ahlakı, insan sağlığı, iş güvenliği, kalite, iş disiplini, insan ilişkileri, çevre gibi konularda duyarlılık kazandırmayı amaçladıklarını anlatan Öner, “Öğrencilerimiz teknik geziler sayesinde hem sektörü tanıyorlar hem de edindikleri bilgileri yerinde görerek uygulamaya nasıl geçirebileceklerini öğreniyorlar. Eğitim sadece dört duvar içerisinde verilen bilgilendirme faaliyeti olarak kalmamalıdır zira öğrencilerimizi yeni teknolojilerden haberdar etmemiz gerekmektedir. Sanayi kuruluşları ve imalat alanları öğrencilerin mesleği öğrenmelerine, iş hayatı ile ilgili tecrübe edinmelerine çok fayda sağlamaktadır. Gezilerimize destek veren Rektörümüze ve bizimle geziye gelen öğretim elemanlarına çok teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.
Feda Öner, Harita ve kadastro programı ile inşaat teknolojisi programı öğrencileri için önümüzdeki günlerde Yavuz Sultan Selim Boğaz Köprüsü’de teknik gezi düzenleneceğini dile getirdi.