ZONGULDAK (AA) - MUSTAFA KEMAL BEKTAŞ - Almanya'da yaşayan emekli madencinin oğlu Hüseyin Şengün, başkanlığını yaptığı Djk Bickern 1919 takımının ismini, Zonguldakspor Bickern olarak değiştirerek, memleketine binlerce kilometre uzaklıktaki gurbetçilerin kırmızı-lacivert renklere özlemini gideriyor.

Almanya'nın Herne kentinde yaşayan iş adamı Hüseyin Şengün, geçen yıl başkanı seçildiği ve amatör ligde mücadele eden Djk Bickern 1919 Kulübü'nün adını tüzük değişikliğiyle  Zonguldakspor Bickern olarak değiştirmesinin ardından takıma desteğin her geçen gün arttığını söyledi.

Türkiye Taşkömürü Kurumu'ndan emekli bir madencinin oğlu olan Şengün, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Kreisliga B Grubu'nda mücadele eden Zonguldakspor Bickern futbol takımının zirve mücadelesi verdiğini dile getirdi. 

 Kulüp yönetimine 3 yıl önce girdiğini, geçen yıl da kulüp başkanı olduğunu anlatan Şengün, "Genç yaşlarda geldiğim Almanya'da sporun içerisinden hiçbir zaman kopmadım. Zonguldakspor sevgisi ve özlemini Almanya'da da sürdürmeye çalıştım. Herne kentinde 1919 yılında kurulan köklü Djk Bickern 1919 Kulübü'nün önce yönetimine girdim, ardından da başkanlığına seçildim" diye konuştu.

Şengün, yaptıkları tüzük değişikliğiyle kulübün adını Zonguldakspor Bickern yaptıklarını, Zonguldakspor takımının amblemini ve renklerini de kullanmaya başladıklarını vurgulayarak şunları kaydetti:

"Almanya'nın pek çok kentinde çok sayıda Zonguldaklı bulunmakta. Kulübün ismini değiştirdikten sonra gerek memleketim Zonguldak'tan gerekse Almanya'da ve başka ülkelerde yaşayan hemşehrilerim benimle irtibata geçerek destek verdiler. Türkiye'nin pek çok kulübünde olmayan seyirci sayısı Zonguldakspor'da var, bunu gurbette takımımıza verilen destekten de görüyoruz. Gençler, yıldızlar ve minikler olmak üzere de çeşitli yaş kategorilerde 100'e yakın sporcumuz var. Kulüp tarihinde ilk kez bayan futbol takımı kurduk. Güzel işler yapıyoruz, yapmaya da devam edeceğiz. Üye sayımız da her geçen gün artıyor."

 

- Türkiye liglerinde Zonguldakspor adı kullanılmıyor 

 

Geçmişte madenlerde çalışanların zorunlu üye yapılması nedeniyle ''işçi milli takımı'' olarak adlandırılan Zonguldakspor, 1945 yılında Kömürspor adıyla kuruldu.

1966 yılında ayrıcalıklı olarak 2. Lig'e alınan takım, Zonguldakspor ismiyle 1973-1974 sezonunda şampiyon olarak 1. Lig'e (Şimdiki Süper Lig) yükseldi. 

Kırmızı-lacivertli takım, 1987-1988 sezonuna kadar mücadele ettiği 1. Lig'de, en başarılı sezonunu ise 1979-1980'de 3. olarak yaşadı. Tekrar 2. Lig'e düşen Zonguldakspor, burada da tutunamadı ve 1989'da da 3. Lig'de mücadele etti.  Daha sonraki yıllarda 2. ve 3. Lig arasında gidip gelen Zonguldakspor, 2007-2008 futbol sezonunda amatör kümeye düşmekten kurtulamadı.

Kötü gidişi amatör kümede de devam eden kulübün adı, 2010-2011 sezonunda Fenerspor olarak değiştirilirken, bu kulüp kısa bir zaman sonra liglerden çekildi.

Bu sırada Bölgesel Amatör Lig'e yükselen Demir Madencilik Dilaverspor'un yöneticileri, Zonguldakspor adıyla faaliyetlerinin sürdürme taleplerinin Türkiye Futbol Federasyonu tarafından kabul edilmemesi sonrası takımın adını Zonguldak Kömürspor olarak değiştirdi. 

 Zonguldak Kömürspor, 2013-14 sezonunda Bölgesel Amatör Lig 10. Grup'ta sezonu şampiyon olarak bitirdi ve 3. Lig'e terfi maçında Zara Belediyespor'u 2-0 mağlup ederek 3. Lig'e yükseldi.