GİRESUN (AA) - Eynesil Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Ahmet Kılıç, "Erken ve çok miktarda yapılan avcılık hamsinin Gürcistan ve Rusya’ya tarafına kaçması ihtimalini artırıyor" dedi.

Kılıç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, hamside erken avcılığın, erken kaybolma riskini taşıdığını belirtti.

Havaların soğumasının hamside bollaşmaya neden olduğunu dile getiren Kılıç, "Şu anda hamsi 35-40 mil açıkta bol miktarda avlanmaktadır. Bu nedenle hamside erken kaybolma riski yaşanmaktadır. Karadeniz sofralarının vazgeçilmez ürününün şu anki durumunu pek parlak görmüyorum. Erken ve çok miktarda yapılan avcılık hamsinin Gürcistan ve Rusya’ya tarafına kaçması ihtimalini artırıyor. İnşallah yanılırız ve bu av sezonunda sofralarımızda bol bol hamsi tüketiriz" diye konuştu.

Kılıç, Eynesil başta olmak üzere diğer ilçelerde hamsinin kilogram fiyatının 5 lira olduğunu kaydederek, "Piyasadaki arz ve talep durumu hamside de yaşanmaktadır. Şu anda ilçelerimizde 5 lira olan hamsinin fiyatı hamside bollaşmanın yaşandığını göstermektedir. Aksi durumda hamsinin piyasaki fiyatının 7 ve 10 lira arasında değiştiğini söyleyebiliriz. Umut ediyoruz ki hamsi bol miktarda avlanır ve fiyatı da her zaman sabit kalır" diye konuştu.

Kılıç, büyük teknelerde çok cüzi miktarda palamut ve istavrit, küçük teknelerde ise mezgit avlandığını sözlerine ekledi.