İSTANBUL (AA) - MEHMET FATİH DUMAN/ZAFER SEL - PTT 1. Lig'in 11. haftasında yapılacak Karşıyaka-Göztepe maçında İzmir Atatürk Stadı tribünlerinin yarı yarıya iki takım taraftarına da açılması, Beşiktaş, Galatasaray, Fenerbahçe ve Trabzonspor arasındaki karşılaşmalarda, misafir takım seyircisine uygulanan yasağı gündeme getirdi. 

Kulüpler Birliği Vakfı Başkanı Göksel Gümüşdağ, Beşiktaş Kulübü İkinci Başkanı Ahmet Nur Çebi, Galatasaray Kulübü Genel Sekreteri Fatih İşbecer, Fenerbahçe Kulübü Asbaşkanı Nihat Özbağı ve Trabzonspor Kulübü Başkan Yardımcısı ve Basın Sözcüsü Yakup Aslan, İzmir derbisi için alınan kararı AA muhabirlerine değerlendirdi. 

Yeni sezona da güvenlik gerekçesiyle misafir takım seyircisine yasak uygulamasıyla giren kulüplerin yöneticileri, İzmir derbisi için alınan kararı olumlu bulduklarını ifade ettiler.

 

- Gümüşdağ: "Futbol taraftarla güzel"

 

Kulüpler Birliği Vakfı Başkanı Göksel Gümüşdağ, İzmir derbisindeki uygulamayı diğer maçlarda da görmeyi arzuladıklarını belirtti. 

"Bu sürecin önemli ve anlamlı olduğunu düşünüyorum" diyen Gümüşdağ, "Gelecekte Süper Lig'in önemli derbilerinde de rakip takım taraftarını statlarda görebileceğimize inanıyorum. Şu an için bir geçiş sürecindeyiz. Karşıyaka-Göztepe derbisindeki uygulamayı doğru buluyorum. Futbol tamamen taraftarla güzel" diye konuştu.

Geçmişte kulüp yöneticilerinin dahi yan yana gelemediğini ancak Kulüpler Birliği Vakfı sayesinde Süper Lig'deki 18 kulübün başkanının aynı masada oturabildiğini aktaran Gümüşdağ, "Şimdi birlikte oturup, tartışıp, karar alabiliyoruz. Birliği önce kulüplerin başkanları düzeyinde sağlamalı ve bunu sonra taraftarlara yansıtmalıyız. Biz de bunun için uğraşıyoruz" şeklinde görüş belirtti.

 

- Çebi: "Konu kulüp yöneticilerinin elinde"

 

Beşiktaş Kulübü İkinci Başkanı Ahmet Nur Çebi, İzmir derbisindeki uygulamadan duyduğu memnuniyeti dile getirirken, İstanbul derbilerinde de benzer görüntülerin olmasının kulüp yöneticilerine bağlı olduğunu vurguladı.

Beşiktaş'ın Fenerbahçe ve Galatasaray'la yaptığı maçlarda rakip takım taraftarının tribünlerde olması gerektiğine inandığını anlatan Çebi, "Kulüp başkanları ve yöneticileri bu işi çözebilirler. Konu tamamen kulüp yöneticilerinin elinde. Başkasına gerek yok" ifadelerini kullandı.

Öncelikle kulüp yöneticilerinin karşılıklı olarak böyle bir istekte bulunup, taraftara olumlu yansıması için ılımlı mesajlar vermesi gerektiğini aktaran siyah-beyazlı yönetici, "Bu şekilde ortamı sakinleştirebilir, derbilerin güzel geçmesini sağlayabiliriz. Yeter ki bir araya gelinip karar verilsin ve söylemlerle de bu durum desteklensin" şeklinde konuştu.

 

- İşbecer: "İnşallah ileride bizde de olur"

 

Galatasaray Kulübü Genel Sekreteri Fatih İşbecer, "İnşallah ileride bizim derbilerimizde de benzer durumları yaşarız" dedi.

Eskiden derbi maçlarda benzer uygulamaların olduğunu hatırlatan İşbecer, "Umarım bu güzel görüntüleri yine birlikte izleriz. Sonuç olarak bir statta rakip takım taraftarının da maç izleyebiliyor olması güzel bir şey. Tabii bunun için bir sürü etken var. Tek başımıza bizim karar verebileceğimiz bir şey de değil. Eğer Kulüpler Birliği Vakfı'nda benzer bir durum için görüşmeler olursa, biz de destek veririz" değerlendirmesinde bulundu. 

 

- Özbağı: "İstanbul derbilerine de yansıyacaktır"

 

Fenerbahçe Kulübü Asbaşkanı Nihat Özbağı, uygulama nedeniyle Karşıyaka ve Göztepe kulüplerini kutlarken, iyi bir örnek teşkil edeceğine dikkati çekti.

İzmir için önem arz eden bu derbide tribünlerin iki takım taraftarına da açılmasının önemli bir başlangıç olduğunu dile getiren Özbağı, "Bu durum İstanbul derbilerine de yansıyacaktır. Tüm temennimiz o. Öncelikle mevcut gerginliğin geçmesi lazım. Diğer derbilerden başlayarak, en büyük derbi olan Fenerbahçe-Galatasaray karşılaşmasına da yansımasını temenni ediyorum" diye konuştu.

Karşıyaka ve Göztepe'nin tüm kulüplere örnek olacak bir adım attığını söyleyen sarı-lacivertli yönetici, "Bu durum taraftarları biraz yumuşatacaktır. İstanbul'da bunu şu anda tam olarak yapmak mümkün değil ama yavaş yavaş biz de bu sıkıntıyı yeneceğiz" şeklinde ifadeler kullandı.

 

- Aslan: " Dört kulüp anlaşabilir, biz buna hazırız"

 

Trabzonspor Kulübü Başkan Yardımcısı ve Basın Sözcüsü Yakup Aslan, "Futbolun esas unsuru taraftarlardır, camialardır. Sen camiaları futboldan soyutlarsan hem zevk hem rekabet ortadan kalkar" dedi. 

Aslan, yaptığı açıklamada, Trabzonspor olarak kendilerinin daha önce rakip takımın sahasında maç izlediğini belirterek, "Biz bunu daha önce yapmıştık. Başkanımız Beşiktaş taraftarları içerisinde bu mesajı verdi. Biz bunu geldiğimiz günden beri söylüyoruz. Futbolun esas unsuru taraftarlardır, camialardır. Sen camiaları futboldan soyutlarsan hem zevk hem rekabet ortadan kalkar. Benim yanımda rakip taraftar olduğunda, kendi taraftarım çok daha iyi motive oluyor. Taraftarı motive eden karşı taraftarın varlığıdır" diye konuştu. 

Bu konuda ülke olarak çok geri kalındığını vurgulayan Aslan, "Yabancı ülkelerde taraftarlar ayrı tribünde değil, iç içe kol kala maç seyrediyorlar. Bu bir savaş değil. Maalesef yapılan yönetimsel ve hakem hataları futbolu bir savaş haline dönüştürdüler. Bunun ortadan kalkması için taraftarların kaynaşması çok önemli bir unsur" ifadelerini kullandı. 

Karşıyaka ve Göztepe kulüplerini taraftar uygulaması nedeniyle canı gönülden tebrik ettiğini kaydeden Aslan, şunları söyledi:

"Bize karşı taraf aynı şeyi gösterecekse biz hemen rakip takımın taraftarını tribünlere almaya hazırız. Dört kulüp anlaşabilir, biz buna hazırız bu iş yapılabilir. Eskiden bu olay böyleydi. Ciddi de sorunlar yoktu. Bunu abartmanın bir anlamı da yok zaten, taraftar azaldı. Taraftar maça küstü. Taraftar bir heyecan arıyor."