Beşiktaş Meydanı’nda toplanan çok sayıda kadın ve sağlıkçı, doğum üzerinde oluşturulan korku atmosferinin dağıtılması ve sağlıklı bir hamilelik süreci için yapılması gerekenleri dile getirmek için eylem yaptı.
Doğum üzerinde oluşturulan ’korku atmosferini’ dağıtmak, anne adaylarına doğum esnasında gereksiz tıbbi müdahalelerde bulunulmasının önüne geçmek, anneye ve bebeğe saygılı bir doğuma dikkat çekmek isteyen kişi ve kuruluşlar Beşiktaş Meydanı’nda bir araya geldi.
Türk Ebeler Derneği, Hamile Okulu, İstanbul Doğum Akademisi, Ayşe Öner Hamilelik Danışmanlık Hizmetleri, İçsel Doğum, Do-um, Doğana, SSVD Facebook Grubu, Annezen, KASAV gibi kuruluşların desteğiyle gerçekleşen eylemde bir araya gelen kadınlar, “Ebeye Saygı”, “sezaryeni Azalt, Bebeği Çoğalt”, “Doğumda Zamana Saygı”, “Doğumda Anne Bebek Ten Teması İlk İhtiyaç” yazılı dövizleri ellerinde taşıdı.
Doğumun güzelliğine inanan aileler ve sağlık çalışanları olarak bu güzelliğe farkındalık oluşturmak amacıyla toplandıklarını altını çizen Ebe Serpil Varlık basın açıklaması yaptı. Varlık, basın açıklamasında şunları dile getirdi:
“Hasta değil gebe olduğumuzun farkına varılsın. Aileler, doğum garantisi olamayacağını hatırlasınlar. Gebelik ve doğumla ilgili kararlara aileler aktif katılsınlar. Aileler, doğumda sorumlulukları doğum ekibi ile paylaşsınlar. Ücretsiz doğuma hazırlık eğitimleri her hastanede uluslar arası standartta yapılsın. Her gebeye bir ebe sloganı hayata geçirilsin. Doğumda mahremiyet sağlansın. Doğumda zamana saygı gösterilsin, bunun için yeterli personel sağlansın. Her hastanede sadece tek kişilik doğum odaları olsun. Pozitif doğum dili gelsin, gebeler korkutulmasınlar. Doğumda birebir kesintisiz destek verilsin. Doğumda anneler aç bırakılmasın. Doktora ve ebeye yönelik fiziksel ve sözel şiddet bitsin” dedi.
Basın açıklamasının ardından “şans kurabiyesi” dağıtan kadınlar, “Doğum İçin El Ele” sloganları atarak eylemlerini sona erdirdi.