Manisa’nın Gördes ilçesinde, patates üretimi yapan çiftçiler, fiyatların düşmesi için mazot ve gübre fiyatlarına indirim yapılmasını istedi.
Gördes ilçesinde üreticiler, mazot ve gübre fiyatlarının yüksekliğinden yakındı. Üreticiler, patates fiyatlarının düşmesi için mazot ve gübre fiyatlarına indirim yapılması gerektiğine dikkat çekti. İlçede 10 yılı aşkın bir süredir patates ürettiğini belirten Ramazan Kara, her yıl Mart ayı ortalarında üretim için tarlayı işlemeye başladıklarını dile getirdi. Maliyetlerin yüksek oluşundan yakınan Kara, "Tohumu 2 TL’ye aldık. Gübrenin çuvalı 80 lira, ilaç 100 lira, tarla kirası 10 bin lira, mazot 5 lira, elektrik pahalı. Yani patatesin maliyeti zaten kilo başına 2 TL’ye geliyor" dedi.
“ARACILAR KAZANIYOR”
Patatesin kilosunu geçen yıl 60 kuruşa verdiklerini ifade eden ve bu duruma tepki gösteren üretici Osman Kara ise, çiftçilerin değil aracıların kazandığını aktardı. Kara, geçen yıl patatesin kilosunu 60 kuruştan verdiklerini hatırlatarak şöyle konuştu: "Pazarda fiyatı 3 TL’ye çıktı. Bu yıl 1 TL’den aşağıya fiyat beklemiyoruz. Ancak, söylendiği gibi devlet İran’dan patates ithal ederse burada sefilleri oynarız. Olan Türk üreticisine olur. Devlet, patates fiyatlarının normale dönmesini istiyorsa destekleme yapmalı, mazot, gübre, elektrik ve ilaç fiyatlarını düşürmeli. Bu sistemde maalesef toprakla uğraşan, üretim yapan değil komisyoncular kazanıyor."
“MANİSA’DA PATATES ÜRETİMİ DÜŞÜYOR”
İlçede patates üretiminin hızla düştüğünü anlatan Osman Kara, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Maliyetlerin yüksekliği patates üretimini düşürdü. 10 yıl önce 5 bin dönüm alanda yapılan patates üretimi bugün bin 200 dönüme geriledi. Çiftçilerin çoğu farklı ürünlere yöneldi, bazıları göç etti. Devletimizden ithalat değil destek bekliyoruz."