Düşük faiz oranlarıyla geçtiğimiz yıl KOBİ’lere can suyu olan TOBB Nefes Kredisi Projesi, bu yıl da 18 aya uzatılan vadesi ile oda ve borsa üyesi firmalara nefes aldıracak.

TOBB öncülüğünde, Oda ve Borsaların katkılarıyla gerçekleştirilecek yeni Nefes Kredisi için imzalar Başbakan Binali Yıldırım, Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci ve TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu’nun katılımlarıyla 31 Mart Cumartesi günü İzmir’de atıldı.

Nefes Kredisinde faizler aylık yüzde 0,99, yıllık yüzde 11,88 olarak belirlendi. Kredi vadesi, ilk 6 ay geri ödemesiz, takip eden 12 ay eşit taksitli olmak üzere toplam 18 ay olacak. İki-üç ay içerisinde yaklaşık 70 bin Oda-Borsa üyesinin faydalanması beklenen Nefes Kredisi 6 bankadan kullanılabilecek. Nefes Kredisi verecek bankalar; Ziraat Bankası, Denizbank, Halkbank, Vakıfbank, Ziraat Katılım ve Vakıf Katılım olarak açıklandı. KOBİ’ler, 2 Nisan 2018 Pazartesi gününden itibaren Nefes Kredisi kullanmaya başladı.

KOBİ’LER ‘NEFES’ ALACAK

Geçtiğimiz yıl kredilerde durgunluğun yaşandığı ve faizlerin yüksek olduğu dönemde TOBB, Oda ve Borsalar elini taşın altına koymuş, Aralık 2016’da Nefes Kredisi ve yeni KGF sistemi ile KOBİ kredilerinde yeni bir dönem başlatmıştı. Bu süreçte, hazine desteğini arkasına alan KGF aracılığıyla toplamda 681 bin firmaya 234 milyar TL kredi imkanı oluşturulmuş, Nefes Kredisi ile de 5 milyar TL’lik kredi imkanı sağlanmıştı. 1 yılda 30 bin firma TOBB Nefes Kredisinden yararlanmıştı.

6 AY GERİ ÖDEMESİZ, 18 AY VADELİ KREDİ!

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), Odalar ve Borsalar mevduatlarını 6 bankaya yatırarak, üyesi olan KOBİ’lere aylık yüzde 0,99 yıllık, yüzde 11,88 faiz oranı ve 6 ay geri ödemesiz 18 ay vadeyle kredi kullanma imkanı sağlıyor.

TOBB, Oda ve Borsalar elindeki kaynaklarının üyelerinin kullanımına açıyor. Teminat yetersizliğinden kredi kullanamayan KOBİ’lere de yıllardır olduğu gibi yine KGF destek oluyor. KGF, kredi tutarının yüzde 85’ine hazine destekli kefalet veriyor. Nefes Kredisi KGF’nin vereceği kefalet ile kullandırılacağı için bankaların risk primleri de sıfırlanmış oluyor. KGF de Portföy Garanti Sistemi ile kendisine yapılan başvuruları aynı gün içerisinde sonlandıracak. Böylelikle işletmeler günler içerisinde kredilerini kullanmış olacak.

FİNANSMANDA İNOVASYON

Geçtiğimiz yıl Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, “Finansman’da İnovasyon” olarak nitelendirdiği Nefes Kredisi’nde Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ile Oda ve Borsalar 500 milyon TL’lik mevduatı 6 bankaya aktaracak, bankalar da bu miktarın 15 katı yani 7,5 milyar TL kredi imkânı sağlayacak. 2-3 ay gibi kısa bir sürede 70 bin KOBİ’nin ‘Nefes Kredisi’ kullanması bekleniyor. KOBİ’ler, faaliyetlerini sürdürdükleri illere göre en fazla 200 bin TL kredi kullanabilecekler.

BÜROKRASİSİ AZ, BASİT KREDİ SÜREÇLERİ

TOBB üyesi firmalar üye olduğu Oda-Borsa’ya giderek, "TOBB Nefes Kredisi Başvurusu" için faaliyet belgesi isteyecek. Aldığı faaliyet belgesi ile 6 bankanın Türkiye genelindeki şubelerine giderek TOBB Nefes Kredisi başvurusu yapacak. Bankalar, KOBİ’nin TOBB Nefes Kredisi başvurusunu alacak, KGF ile birlikte krediye uygunluğu değerlendirecek. Değerlendirme süreci olumlu sonuçlanırsa; bankalar, KGF teminatıyla KOBİ’ye TOBB Nefes Kredisi kullandıracak.

MASRAF EN FAZLA 51 TL

Bankaların TOBB Nefes Kredisi için alacağı masraf kefalet oranının yüzde 0,03’ü (onbinde üç) ile sınırlı olacak. Dolasıyla bankalar 51 TL’nin üzerinde masraf almayacak. Üyeler düşük faiz ve uzatılmış yeni vadenin yanı sıra düşük masraftan da yararlanacak.

YÜCELİK; “BU DESTEK; ÜRETİM VE İSTİHDAMA KATKI SAĞLAYACAK”

Türkiye’nin kalkınma hamlesine destek sağlayacak olan KOBİ’lerin güçlü ekonomik yapıları olması gerektiğini ifade eden ETSO Yönetim Kurulu Başkanı Lütfü Yücelik, “Bu sebeple, ‘Ekonomimizin bel kemiği’ dediğimiz KOBİ’lere sahip çıkmak çok önemli Hükümetimiz bu konuda gerekli adımları atıyor, atmaya da devam edeceğini düşünüyoruz. Hükümetin ekonomiyi güçlendirme çabalarına, işvereninden, çalışanına, bankalara, kadar herkesin topyekün destek olması lazım. İnşallah TOBB Nefes Kredisi de KOBİ’lerimize can suyu olacak, ekonominin çarklarının daha hızlı dönmesinde büyük etki oluşturacak. Şuna gönülden inanıyoruz ki; sağlanan bu destekler karşılığını bulacak ve ekonomimize üretim ve istihdam artışı olarak geri döner” diye konuştu.

KGF Erzurum Müdiresi Suna Üvez de, yeni Nefes Kredi’yle ilgili olarak firmaların bankalara başvurularının başladığını ifade ederek, kredi imkanından faydalanmak isteyen oda ve borsa üyesi firmalara kapılarının açık olduğunu ve ellerinden gelen kolaylığı sağlayacaklarını vurguladı.