Kütahya’nın Hisarcık ilçesinde sonbahar aylarında ekimi yapılan kışlık haşhaşın gelişme döneminde dondan zarar görmemesi üreticilerinin yüzünü güldürdü.
Havaların ısınmasıyla haşhaş kapsülü üreticilerinin çapalama işlemlerine başladığını söyleyen Hisarcık Ziraat Odası Başkanı Yusuf Çalışkan, "Önceki yıllarda Ekim ayında ekimi yapılan kışlık haşhaş gelişmesini tamamlamadan erken dönemde don olayları yaşandığında dondan büyük zarar görebiliyordu. Bu yıl ise haşhaşın gelişme dönemini tamamladıktan sonra don olaylarının başlaması haşhaşı fazla etkilemedi. Bu nedenle bölgemizde haşhaş kapsülü rekoltesinde artış bekliyoruz. " dedi
Toprak Mahsülleri Ofisi tarafından üreticilerden Ağustos-Eylül alınan haşhaş kapsülleri, Afyonkarahisar’ın Bolvadin ilçesinde bulunan Afyon Alkaloitleri Fabrikasına naklediliyor. Burada işlenen haşhaş kapsüllerinden Türkiye’nin ilaç sanayisinde ihtiyaç duyduğu morfin ve türevleri üretiliyor. Vatandaşlar ise haşhaşın tohumunu ezerek gözleme ve çörek yapımında kullanılıyorlar.(MA-EFE)