Trabzon’da “İstihdam İçin Koordinasyon ve Eğitim Projesi” kapsamında basın tanıtım toplantısı ve bilgilendirme semineri yapıldı.
Seminerde söz alan İSKEP Teknik Destekli Ekibi İstihdam Kilit Uzmanı Cleofe Guardili, Türkiye’de nüfusun 22.5 i yoksul olduğunu belirtirken, 28 Avrupa Birliği üyesi içerisinde en yoksul ülkenin yüzde 23 ile Bulgaristan olduğunu söyledi.
Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti tarafından ortak finanse edilen istihdam için Koordinasyon ve Eğitim Projesi (İSKEP) Trabzon Belediyesi’nin de aralarında bulunduğu 12 belediyede dezavantajlı bireylerin istihdam edilebilirliğinin artırılmasına yönelik bir uygulama modeli geliştirmeyi ve bu model ile dezavantajlı grupların iş gücü piyasasına erişimlerinin kolaylaştırılması amaçlanıyor.
Trabzon’da bir otelde gerçekleştirilen toplantıda söz alan Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, belediyenin sosyal alanda yaptığı faaliyetleri anlatarak ”Halen Büyükşehir Belediyemizde 480 insanımız bu projeler kapsamında çalışmaya devam etmektedir. Yoksulluk ismi altında yaşayan yaklaşık 5 bin aileye ayrı ayrı dönemlerde çok çeşitli sosyal ve fiziki destekte sağlandı. Ortak havuz oluşturacak olan yazılım programı aktif dezavantajlı insanımızı işlerine başlangıçlarını temin etmiş oluyoruz. Büyükşehir Belediyemizin diğer Belediyeler gibi bu hususa çok önem verdiğini tekrar sizlerle paylaşıyorum. Bu konuda katkı sunmuş olan Avrupa Birliğine, Türkiye Belediyeler Derneğimize, Çalışma Sosyal Güvenlik Bakanlığımıza bütün kurumlarımızın Milli Eğitim ve Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığımızdan diğer tüm kurumlarımıza ve hepsinin başında hiç desteğini esirgemeyen Sayın Kaymakamlarımız, Valilerimize tekrar şükranlarımı ifade ediyorum” dedi.
TÜRKİYE’DE NÜFUSUN 22.5’İ YOKSUL
Daha sonra söz alan İSKEP Teknik Destekli Ekibi İstihdam Kilit Uzmanı Cleofe Guardili Türkiye’de nüfusun 22.5’nin yani her 4 kişiden birinin yoksul olduğunu söyledi. Guardili, konuşmasında “Trabzon’da bazı sorunlar var, bazı sosyal hizmetler geliştiriliyor. Trabzon’un gelecek 7 yıl için hazırlanmış olan stratejik planını da gözden geçirdik. Aslında bu sosyal konseptin etik alan hazırlanırken ne kadar dikkate alınmış bunu anlamaya çalıştık. Bu sosyal içerme diğer ülkelerinde sosyal içermeye ilişkin bazı deneyimleri bulunmakta ve dezavantajı aslında birden fazla boyutu olan bir kavram. Türkiye için hazırlanmış olan insan kaynaklarının geliştirilmesi kapsamında uygulanan bir proje. Projemizde bazı kilit kelimeler kullanıyoruz. Aslında Türkiye Belediyeler Birliğinin bu projeyi kullanmaya başlamadan önce Çalıştay Sosyal Güvenlik Bakanlığıyla birlikte analiz yürütmüş o analizin sonuçlarını aslında bu slaytta görebiliyoruz. Yani sosyal hizmetler sosyal yardımlar yetersiz. Türkiye’de nüfusun 22.5 i yoksul. Yani aslında her 4 kişiden biri yoksul. Aslında yine bu rakamı Avrupa Birliği ortalaması ile karşılaştıracak olursak 2012 yılında Avrupa Birliğinde bu oran yüzde 16, yani yoksulluk tüm ülkeler için ortak bir sorun ve Avrupa Birliği ülkeleri içerisinde 28 Avrupa Birliği üyesi içerisindeki yoksulluk oranına bakacak olursak en yoksul ülkede yüzde 23 ile Bulgaristan” diye konuştu.