İZMİR Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Ahmet Güldal, düzenlediği basın toplantısında, 2014 yılını değerlendirirken bu yılın hedeflerini aktardı. İzmir'in sütün başkenti olduğunu ve Türkiye'de en fazla sütün İzmir'de üretildiğini dile getiren Güldal, İzmirli gençlerin tarıma sahip çıktığını belirtti. Küresel kriz ve kuraklıklara rağmen son 10 yılın dokuzunda ülkede tarımın büyüdüğünü sözlerine ekleyen Güldal, Türkiye tarımının, Avrupa'nın en büyüğü, 190 ülke arasında da 7'nci sırada olduğuna dikkat çekti
Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü'nde düzenlenen basın toplantısına İl Müdürü Ahmet Güldal, müdür yardımcıları, şube müdürleri ve müdürlük personeli katıldı. Türkiye tarımı hakkında bilgiler veren Güldal, "Ülkemiz tarımı, küresel krizlere ve şiddetli kuraklıklara rağmen son 10 yılın dokuzunda sürekli büyüyerek, 1960 yılından beri en istikrarlı dönemine ulaşmıştır. Avrupa Birliği'ne üye 28 ülkenin büyüme oranı 0.23 olurken, Türkiye tarımı 2.3 ortalama ile 10 kat fazla büyümüştür. Böylece tarımsal hasılasını 61 milyar dolara çıkararak, dünyada 190 ülke içinde 7'nci sırada yer alırken, Avrupa'da ilk sıraya yükselmiştir. Bugün 77 milyon nüfusu, 35 milyon turisti besleyen Türkiye 17 milyar dolar ihracat yapmaktadır" diye konuştu.
İzmir'in 2014 yılını değerlendirip 2015 hedeflerine değinen Güldal, Türkiye tarımı içinde İzmir'in özel bir konumunun bulunduğundan söz etti. İzmir'de 2014 yılında bir önceki yıla göre, gıda ve yem üretim ile satış yerleri denetlemelerinin yüzde 52 artışla 41 bin 602'ye ulaştığını belirten Güldal, "Bu denetimler hedefimizin çok üzerine gerçekleşti. Alınan numune sayısı 3 bin 353'e geriledi, idari para cezası geriledi. Bunların gerilemesinin nedeni, denetlenen noktaların yasal durumlarında iyileşme görülmesi ve kanunlara uymalarıdır. Taklit ve tağşiş yaptığı gerekçesiyle açıklanan firma sayısı İzmir bazında 16, ürün sayısı 32 oldu. Süt ve süt ürünleri alanında faaliyet gösteren 12 firma bu listede. Aslında diğer illerle karşılaştırıldığında, bu rakam yüzdeye vurulsa daha düşük olduğu görülecektir, çünkü İzmir'de süt ve süt ürünleriyle ilgili faaliyet gösteren 130 firma var" dedi.
ORGANİK TARIM BÜYÜYOR
İzmir'de organik tarımla ilgilenen çiftçi sayısının 2013 yılında 2 bin 431 olduğunu dile getiren Güldal, bu sayının 2014 yılında 3 bin 211'e çıktığını söyledi. Diğer alanlarda olduğu gibi burada da çiftçiye ciddi destek sağladıkların belirtti.
SÜTÜN BAŞKENTİ İZMİR
Süt ve süt ürünlerinde İzmir'in, Türkiye'nin başkenti konumunda olduğuna dikkat çeken Güldal şunları söyledi:
"Türkiye'de süt üretimi yaklaşık 18 milyon ton, İzmir'de 2014 yılı ilk on ayında 807 bin ton süt üretimi gerçekleşti ve Bakanlığımız 42 milyon 884 TL destek verdi. Rusya Federasyonu ve Gümrük Birliği'ne üye ülkelerle ihracat yapmak isteyen 43 firma Bakanlığımıza başvuruda bulundu, tarafları buluşturup ihracatın önünü açmak için çalışmalarımız sürüyor. Daha önce süt fiyatları çok gerideydi, artık fiyatlarda istikrarlı bir yükseliş var. Kısa süre önce Balıkçılık ve Su Ürünleri Şube Müdürlüğü göreve başladı, hem avcılık hem de yetiştiricilikte İzmir daha etkin olacak. Ayrıca 2014 yılında çiftçilerimize bitkisel üretim için 113 milyon TL, hayvansal üretim için de 158 milyon TL olmak üzere toplamda 271 milyon 312 bin TL destekleme ödemesi yapıldı."
"TARIM SİGORTASINA ÖNEM VERİLMELİ"
İzmir'de tarımsal risk faktörünün fazla olmaması nedeniyle çiftçilerin tarım sigortasından pek fazla yararlanmadığını vurgulayan İl Müdürü Ahmet Güldal, "İzmir'de 2014 yılında 729 çiftçinin kredi borcu, yaşanan don ve doğal nedenlerle 1 yıl süreyle ertelendi. Ancak çiftçilerimizin tarım sigortasından yararlanmasını önemle vurguluyorum. İzmir'de risk az görüldüğü, verim fazlalığı gibi nedenlerle tarım sigortası pek tercih edilmiyor" dedi.
İZMİRLİ GENÇLER TARIMA SAHİP ÇIKIYOR
İl müdürlüğü bünyesinde çeşitli kurslarla girişimcilere de destek olduklarını aktaran Güldal, "Türkiye geneline baktığımızda İzmirli gençler tarıma sahip çıkıyor. Yurtdışına fuarlara gidiyoruz, İzmir'de kurslar açıyoruz ve bize başvuranların büyük ölçüde genç olduğunu görüyoruz" diye konuştu. Arazi Edindirme Şube Müdürlüğü'nün son çıkan yasa kapsamında, tarım arazilerinin satış, alım ve genişletme durumlarında etkin çalıştığını ve tarım arazilerinin korunduğunu dile getiren Güldal, "Bir kişi tarımsal amaçlı bir arazi alıyorsa ve buraya villa yapıyorsa onunla ilgili yasal işlem uygulanıyor. Bize yapılan başvuru değerlendirmelerine göre, 2 bin 351 hektar alandan 162'si tarım dışı kullanılmış ve bunlarla ilgili işlem yapılmış" diye konuştu.
İZMİR'DE TARIM GERİ PLANDA KALAMAZ
İzmir ile ilgili turizm ve liman kenti gibi akıllarda bir izlenim oluşabileceğini ancak tarımda hiçbir zaman geriye düşmeyeceğini savunan Güldal, "İzmir, Türkiye tarımına önemli katkı sağlıyor. Zihinlerde tarımın geri planda gibi görülse de rakamlara baktığınızda gerçeği görürsünüz. İzmir'de, Küçük Menderes, Bakırçay ve Gediz havzaları var, Türkiye'nin hiçbir yerinde böyle 3 havzanın birden olduğu il yok. Böyle verimli toprakları olan bir kentin sanayisi, turizmi gelişsin ama tarımsal üretim de hiçbir zaman gözardı edilmemelidir" dedi.

FOTOĞRAFLI