Naci Ağbal, 2018-2020 Orta Vadeli Programı'nın (OVP) açıklandığı toplantı sonrası önemli açıklamalarda bulundu. 2018 bütçesinin kolay bir bütçe olmadığını söyleyen Ağbal, "Bütçe disiplinine kararlılıkla devam ettiğimizi özellikle belirtmek isterim. Yılsonu bütçe açığını yüzde 2 seviyesinde tutuyor olmamız son derece önemli. Bu yıl bütçe açığının 61 milyar TL'nin daha da altında kalabileceğini düşünüyorum. KGF uygulamalarının bütçeye yansımaları devam edecek" diye konuştu.

Ağbal, bu sene ekonomiyi büyüme ivmesine sokmak için alınan tedbirlerin maliyetinin 11 milyar TL olduğunu bildirerek, "Artan kamu harcamaları üzerinde tasarruf yapmak istiyoruz. Bugün çok kapsamlı bir torba yasayı Meclis'e göndereceğiz. Vergi gelirlerini artıracak kalıcı düzenlemeleri bu torba yasa ile Meclis'e gönderiyoruz" dedi.

Kurumlar vergisi yüzde 22'ye çıkıyor

"Kurumlar vergisinde bazı düzenlemeler yapıyoruz,  finansal sektörüne dair kurumlar vergisi oranını yüzde 20'den yüzde 22'ye çıkarıyoruz" diye konuşan Ağbal, "Şirketlerin iki yıldan fazla elde tuttuğu gayrimenkulleri elden çıkarmaları halinde yüzde 75 kazanç istisna oranını yüzde 50'ye düşürüyoruz. 

Gelir vergisi dilimi 3. kademede 3 puan artırılacak

Ağbal, "Gelir vergisi tarifesinde bir değişikliğe gideceğiz. Ücret değişikliği için 2018 yılından itibaren geçerli olacak. Tarifede yaptığımızdaki değişiklik üçüncü diliminde gelirler için uygulanan yüzde 27 oranını yüzde 30'a çıkarıyoruz" ifadelerini kullandı. 

Ağbal, "Meyveli gazozlar vergisinin kapsamını, meyveli gazoz ve enerji içecekleri olarak değiştiriyoruz. Makaronda da belirli bir tutarda maktu özel tüketim vergisi getiriyoruz, yasa dışı tütün ticaretini önlemede önemli bir düzenleme.

Turizm tesislerinin bütçeye kazandırılması ile ilgili bir düzenleme getiriyoruz. Tarımsal amaçlı kullanılan arazilerin kullanıcısına satışına imkan sağlayacağız,sadece tarımsal alan olarak kullanmaya devam edecekler" diye konuştu ve özelleştirme uygulamalarının da süreceğini duyurdu.

Özelleştirme gelir hedefinin gelecek yıl ve 2019'da 10'ar milyar TL olduğunu belirten Ağbal, "Öncelikle Türkiye Şeker fabrikaları'ndan öncelikli olanlarla özelleştirmeyi hızlandırmak istiyoruz" bilgilendirmesini yaptı.

Ağbal, gelecek yıl kamuya alınacak personel sayısının 74 bin olduğunu ifade etti.

Sektörel vergi indirimleri sonlanacak
 
Bazı sektörlerde uygulanan vergi indirimlerinin sürüp sürmeyeceği konusuna değinen Ağbal, "Tüketim canlı gidiyor, dolayısıyla geçici nitelikte olan bu vergi indirimlerinin eylül ayında sonlandırılması gerektiğini görüyoruz. Bu sektörlerde uyguladığımız geçicii vergi indirimlerinin devam etmemesi konusunda hükümet olarak kararımız var, 30 Eylül'de sonlanacak. Saydıgım gelirlerden 8 milyar TL bir kaynağın Savunma Sanayi Fonu'na aktarılmasını öngörüyoruz. Milli gelirin yaklaşık 0,8'i civarında gelir+gider tedbiri aldık.