• DOLAR 32,37 %0.15
  • EURO 35,00 %-0.27
  • ALTIN 2.325,44 %0.22
  • BİST100 9.080 %3.10
  • BITCOIN 70.979 %1.52
  • ETHERIUM 3.579 %1.99
14°

Kredi çekecek 'iyi müşterilere' müjde

Bankaların verdiği krediler için ayrılan “yüksek karşılıklar” artık gelire göre istenecek. “İyi geliri” olanlar için banka daha az karşılık ayırırken, iyi müşteriye daha düşük faizden kredi verecek.

 Bankaların verdiği krediler için ayrılan “yüksek karşılıklar” artık gelire göre istenecek. “İyi geliri” olanlar için banka daha az karşılık ayırırken, iyi müşteriye daha düşük faizden kredi verecek Ekonomiden Sorumlu Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, tüketici kredi limitlerinde gelir bazlı sisteme geçiş üzerinde çalışıldığını söyledi. Mehmet Şimşek, “Bu hamle sermaye yeterlilik rasyoları üzerindeki baskıyı azaltabilir” açıklamasını yaptı.

Türkiye’nin mevcut sisteminin bankaları tüketici kredileri verdikleri için cezalandırdığını, bunun da sektörü cezalandırmak anlamına geldiğini söyleyen Şimşek, planlanan sistemde kişilerin gelirlerine göre tüketici kredilerine sınırlandırma uygulanmasının planlandığını söyledi.

Ekonomiden Sorumlu Başbakan Yardımcısı Şimşek, “Bu şekilde yeterlilik oranları bizim kurallarımızı yüzünden baskı altında olmayacak” dedi.

Şimşek’in bu açıklaması geçmiş dönemlerde ekonomideki ısınmayı önlemek için kredi kartı ve tüketici kredilerine yönelik alınan önlemlerde geri adım atılması anlamına geliyor. Bundan önceki AKP hükümetleri yönetimlerinde ekonomik büyümede iç talebi canlı tutup hızlandırmak için banka kredilerin hızlı büyümesine olanak verilmişti.Bankaların ihtiyaç kredisi ve kredi kartı kullanımda aşırı büyümesi üzerine vatandaşın borçlanma kriterlerine (taksit uygulama alanlarının daraltılması ve sayısını azaltma) kısıtlamalar getirilmişti.

Bunun yanında bankaların verdikleri bu kredilere karşılık bilançolarında ayırdıkları karşılıklar ise artırılmıştı.

‘GELİR ETKİLİ OLACAK’

Uygulanması planlanan düzenleme hakkında ekonomistler olumlu düşünüyor. Ekonomistlerin görüşleri şöyle: “Yasa gereği ihtiyaç kredisi kullandırdığınız zaman bu kredi için yüzde 150 veya yüzde 200 karşılık ayrılması gerekiyor. Bunu yaparken müşterinin kredi skoruna, gelirine bakmadan ayrımı yapıyorsunuz. Güvenli, riski az olan bir müşteriye kullandırdığınız kredi için bile yasa gereği normalin 1.5 katı sermaye ayırmanız gerekiyor. Bu müşteri bazlı olursa, mesela o müşteri için yüzde 150 yerine yüzde 50 karşılık ayırırsınız. Geliri düşük riskli müşteri için daha fazla karşılık, daha güvenli riski az olan müşteri için daha az karşılık ayrılabilir.”

Kaynak: Habertürk

Editör Hakkında
Yorumlar