Başbakan Yardımcısı Recep Akdağ, AFAD’a yaptığı ziyaret esnasında ani bir kararla Türkiye Afet Müdahale Planı (TAMP) tatbikatı için düğmeye bastı. Çok sayıda kurum, kuruluş ve STK kısa bir sürede AFAD Afet ve Acil Durum Yönetimi Merkezi’nde toplandı.

Türkiye’de yaşanabilecek her tür ve ölçekteki afet ve acil durumlara etkin müdahale için Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) koordinasyonunda görev alacak, kamu kurumları, özel sektör, sivil toplum kuruluşları ve gerçek kişileri kapsayan TAMP tatbikatı AFAD Afet ve Acil Durum Yönetimi Merkezi’nde gerçekleştirildi.

Başbakan Yardımcısı Recep Akdağ’ın,2 milyon kişinin yaşadığı bir yerleşim yerinde bir deprem senaryosu oluşturulması talimatıyla hazırlanan tatbikat, ani bir şekilde başlatıldı. Akdağ’ın AFAD’a yaptığı olağan ziyaret esnasında start verdiği tatbikat ile 28 TAMP Hizmet Grubu’nun ne kadar sürede AFAD Afet ve Acil Durum Yönetimi Merkezi’nde olacağı test edilmiş oldu.

Akdağ, birçok kurumun çok kısa bir sürede yerini aldığı tatbikatın ilerleyen tarihlerde de herhangi bir saatte, habersiz bir şekilde yapılabileceğini ve hizmet gruplarının buna hazırlıklı olması gerektiğini ifade etti.

TAMP ile afetin ilk anına hazırlık

Başbakanlık AFAD koordinasyonunda birlikte çalışabilirliğin ön planda olduğu TAMP ile eşgüdüm halinde çalışan ana çözüm ortakları merkezde: İçişleri Bakanlığı, Ulaştırma, Denizcilik Ve Haberleşme Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı, Enerji Ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Çevre Ve Şehircilik Bakanlığı, Aile Ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, Gıda Tarım Ve Hayvancılık Bakanlığı, Maliye Bakanlığı, Türk Kızılayı. İllerde ise İl Afet Müdahale Planı kapsamında Valilik İl Afet ve Acil durum Müdürlükleri koordinasyonunda aynı kurumların taşra teşkilatları.

TAMP ile herhangi bir afet anında kimin ne yapacağı ve müdahalenin nasıl bir organizasyon içinde yapılacağı şimdiden belirlenmiş durumda.

Müdahalede yürütülen hizmetlerin niteliğine göre oluşturulan 28 hizmet grubu bulunuyor. TAMP deprem, sel, heyelan, çığ, yangın, endüstriyel kazalar ve toplu nüfus hareketleri gibi afet ve acil durumlara müdahalede görev alacak hizmet grupları ve koordinasyon birimlerinin rollerini, görev ve sorumluluklarını uzmanlık alanlarına uygun bir biçimde tanımlıyor, afet öncesi, afet sırası ve sonrasındaki müdahale planlamasının temel prensiplerini belirliyor.