Petrol-İş Sendikası Adıyaman Şube Başkanı Ali Tırpan, Türkiye Varlık Fonuna devredilen Türkiye Petrolleri’nin küçültülme kararına tepki gösterdi.

Petrol-İş Sendikası Adıyaman Şube Başkanı ülkenin en önemli ve stratejik kuruluşlarından birisi olan Türkiye Petrolleri’nin, Bakanlar Kurulu kararı ile küçültüldüğünü belirterek, “Kamu petrol şirketimizi zayıflatacak ve milli güvenlik sorunu oluşturacak bu kararın haklı hiçbir gerekçesi olamaz. Hükümet enerji politikalarında yeni bir tutarsızlığa imza atmakta ve ülkemizin büyük bir değeri olan Türkiye Petrollerini yeniden parçalamaktadır” dedi.

Ali Tırpan yaptığı açıklamada, “Resmi Gazetede yayımlanan 2017/10472 Sayılı Bakanlar Kurulu Kararı uyarınca, Türkiye Petrollerinin sondaj, workover, kuyu tamamlama ve jeofizik operasyonları servis hizmetleri işlerine ait her türlü araç, iş makinası, kule, gemi, diğer ekipman, malzeme, sondaj park sahaları ve müştemilatı Turkish Petroleum International Company’ye (TPIC) devredilmiştir. Kurulduğu 1954 yılından bu yana Türkiye Petrolleri bünyesinde yürütülen saha hizmetleri işlerinin artık kurum dışında ve proje bazlı olarak gördürülmesi planlanmaktadır. Söz konusu Bakanlar Kurulu Kararı ile Türkiye Petrollerinin Adıyaman, Batman ve Trakya Bölge Müdürlükleri bünyesindeki sahalarda ve Ankara Genel Müdürlükte sondaj, workover, sismik, deniz sismiği ve kuyu tamamlama faaliyetlerine son verildiği ilan edilmiştir. Yıllardır büyük fedakarlıklarla bu faaliyetleri yürüten petrol işçilerinin ve Petrol-İş Sendikası’nın itiraz ve tepkileri dikkate alınmamıştır. Bu karar ile Türkiye Petrolleri’nin tasfiyesinde düğmeye basılmıştır.Bu karar ile Türkiye Petrolleri küçültülmekte ve entegre yapısı tamamen dağıtılmış zayıf bir şirkete dönüştürülmektedir. Bu karar ile TPIC devredilen faaliyetlerin sürdürüldüğü kent ve bölgelerde istihdam kaybı yaşanacak, istihdam sürekliliği ortadan kalkacak ve istihdam güvencesizleşecek, bu bölgelerde yaşayan halkımıza ve ekonomiye büyük zarar verilecektir. TP yönetimi bu kararın ardından bir yanlışa daha imza atmaya hazırlanmaktadır. Kuruluşta SGK emekliliğini hak etmiş çalışanlar yaşına bakılmaksızın emekli edilmeye başlanacaktır. TP’de bağıtlanan toplu iş sözleşmesinde emeklilikte 55 yaş sınırı belirlenmiştir. Sözleşmenin ilgili maddesine aykırılık oluşturan bu uygulama, yeni bir hukuksuzluk oluşturacaktır” diye konuştu.