ARDAHAN’dan Iğdır’a 4 bin koyun götüren çobanlar Kars’ın Boğatepe köyü mevkiinde tipiye yakalandı. Çobanlardan 5'i kurtarılırken kaybolan 1 çobanı arama çalışmaları sürdürülüyor.
Iğdırlı çobanlar Mehmet Silkim ve Ercan Aybir, Ardahan’ın Çıldır İlçesi Çobanköy mevkiinden 2 bin koyunla, Kasım Mert ve soyadı öğrenilemeyen Hüseyin adlı çoban da Göle İlçesi'nden 2 bin koyunla dün sabah saatlerinde Iğdır'a gitmek için yola çıktı. Ayrı güzergahtan götürülen koyunlar dün sabah saat 08.00 sıralarında Kars merkeze bağlı deniz seviyesinden 3200 metre yükseklikteki Boğatepe Köyü’nde etkili olan tipi nedeniyle birbirine karıştı. Koyunları ayırmaya çalışan çobanlar etkisini artıran tipi ve dondurucu soğukta başarılı olamadı. Göz gözü görmeyen tipide çobanlar kayboldu, sürü dağıldı.
Olayı öğleden sonra fark eden Boğatepe köylülerinin haber vermesi üzerine jandarma ile AFAD ve UMKE ekipleri Kars'tan bölgeye geldi. Ekipler, köylülerle birlikte etkili tipide kaybolan çobanları saatlerce silah atıp, siren çalarak aradı. Dondurucu soğuk ve tipide sürdürülen arama çalışmalarında çobanlardan Mehmet Silkim, Ercan Aybir ve Kasım Mert dün hava karardıktan sonra donmak üzereyken bulundu ve tedaviye alındı. Hüseyin adlı çoban aranırken, soğukta birbirine kilitlenen koyunlardan bazılarının telef olduğu belirlendi. Boğatepe köylüleri güçlükle hareket ettirdikleri koyunları geçici olarak ahırlarına alarak yem verdi.
Bu arada Ahmet Akay ve Cafer Kalay adlı çobanlar da sürülerini karayolu üzerinden Iğdır'dan Kars yönüne götürürken donma tehlikesi geçirdi. Bu çobanlar da ekipler tarafından kurtarıldı.

FOTOĞRAFLI