Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) bünyesinde faaliyetlerini sürdüren TOBB Antalya Kadın Girişimciler, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü nedeniyle Döşemealtı’nnı Kovanlık Köyü’nü ziyaret etti.
ATSO bünyesinde faaliyetlerini sürdüren TOBB Antalya Kadın Girişimciler Kurulu İcra Komitesi, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü nedeniyle, kırsalda yaşayan kadınlarda günün önemine ilişkin farkındalık oluşturmak, bilgilendirmek ve kutlamak amacıyla Döşemealtı Kovanlık Köyü’nü ziyaret etti. ATSO Başkanı Davut Çetin, Başkan Yardımcısı Mustafa İssi, Yönetim Kurulu Sayman Üyesi Hüseyin Barut, Yönetim Kurulu Üyeleri Ayhan Kızılsavaş ve Ali Bahar etkinlikte kadınları yalnız bırakmadı. Etkinliğe ayrıca ATSO Meclis ve Meslek Komiteleri ve İl Kadın ve Genç Girişimciler Kurulları üyeleri de aileleri ile katılarak köy meydanında kurulan mini pazardan alışveriş yaptı.
Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu’nun 8 Mart Dünya Kadınlar günü için 20 ilde düzenlediği 20 etkinlik kapsamında, ATSO bünyesinde faaliyet gösteren Antalya AB Bilgi Merkezi tarafından da alanda stant açılarak bilgilendirme faaliyetinde bulunuldu.
ATSO Başkanı Davut Çetin, kadınlara yönelik şiddetin artık bir son bulması gerektiğini söyledi. Çetin, “Kadına şiddetin azalması için kadınların ekonomik gücünü kazanması gerekir. Türkiye’deki kadın girişimci sayısı şu an Avrupa ülkelerine göre çok geride. Türkiye’de kadınların çalışma yaşamına girme oranı halen yüzde 30’dadır. Bu kadınların da 1 milyonu iş aradığı halde işsizdir. Ayrıca çalışan 7.6 milyon kadının 2.5 milyonu kırsal kesimde kendi tarlasında, bahçesinde çalışan ev kadınlarıdır. Dolayısıyla ücretli çalışan erkek sayısı 15 milyonu aşarken, kadın sayısı 5 milyonda kalmaktadır. Kadınların çalışmadığı bir ülkenin diğer ülkeleri yakalaması mümkün değildir. Genç kadınların çalışma yaşamına girmesini özendirici her çabayı gösterilmelidir” dedi.
ATSO olarak faaliyete geçirdikleri “Alternatif Kırsal Turizm Projesi”nden de bahseden Çetin şunları kaydetti;
“Bu proje sayesinde kırsalın Antalya’nın lokomotif sektörü turizm ile birlikte büyümesini amaçlıyoruz. Bu amaçla köylerimizin kırsal turizm potansiyelini saptamak üzere bir alan araştırması yapıyoruz. Projenin vizyonunda otellerimizle köylerimizi eşleştirmek var. Kadınlarımız bu projenin lokomotifi olacaklar.”
Antalya İl Kadın Girişimciler İcra Komitesi (KGK) Başkanı Serap Kocaoğlu da, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nü Kovanlık Köyü’ndeki kadınlarla birlikte kutlamaktan duydukları memnuniyeti ifade etti. Kocaoğlu, Kadın Girişimciler Kurulu İcra Komitesi olarak önümüzdeki dönemde özellikle kırsalda yaşayan kadınlara yönelik etkinlikler gerçekleştireceklerini söyledi. Daha sonra Kovanlık Köyü Meydanı’nda kadınlar tarafından oluşturulan yöresel pazarı gezen ziyaretçiler, kadınlarla sohbet etti ve ürettikleri ürünlerden satın aldı.